Většina Čechů chce spolu se zájezdem i pojištění, to se ale prodraží

Události: Kupovat pojištění spolu se zájezdem se prodraží (zdroj: ČT24)

Tři čtvrtiny lidí si přímo se zájezdem kupují i pojištění. Podle Asociace cestovních kanceláří a agentur se číslo zvedlo po covidu. Klienti to považují za rychlejší a pohodlnější možnost, jak si zajistit co největší pocit klidu. Většinou si ale připlatí. Podle expertů je třeba sledovat parametry pojištění a častým cestovatelům se pak vyplatí pojištění celoroční. Obecně ale ceny v poslední době vzrostly.

Veronika Dvořáková se chystá s rodiči a bratrem na dvoutýdenní dovolenou v Chorvatsku. U cestovní kanceláře chtěla koupit kromě pobytu i pojištění. Čekalo ji ale nemilé překvapení. „Každá cestovní kancelář má nějakou jinou cenu, ale myslela jsem si, že je to v řádu nějakých stovek. Taková asi běžná cena, co jsem koukala, je kolem tří tisíc korun,“ říká.

Na vedlejší náklady si Dvořáková stanovila limit pět tisíc korun, takto by ale většinu zaplatila za pojištění. Hledala proto cestu, jak ušetřit. „Dívala jsem se, že by to bylo tak kolem tisícovky korun, kdybychom to vzali bez pojištění storna,“ všimla si klientka.

Podle expertů jsou klíčové limity. „Ve většině případů se nám potvrdilo, že pokud si klient sjedná cestovní pojištění přímo u cestovní kanceláře společně se zájezdem, tak si připlatí. Klienti by se měli orientovat nejen podle ceny, ale i podle parametrů toho cestovního pojištění, takzvaně podle limitů,“ uvedl produktový specialista ze serveru Ušetřeno.cz Ondřej Vacek.

Komplexní služby

Cestovní pojištění navíc za poslední roky zdražilo. „Před rokem 2020 se obvykle cena pojištění u cestovních kanceláří pohybovala někde kolem 500 korun za osobu, dneska už nejsou výjimky třeba za 700–800 korun,“ upozornil Vacek.

„V případě nákupu cestovního pojištění přímo v cestovní kanceláří je možné, že si připlatíme třeba vyšší částku, než pokud bychom šli do pojišťovny. Je to způsobeno i tím, že v cestovní kanceláři získáváme komplexní služby,“ poznamenala výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková. 

Pokud lidé vyrážejí do zahraničí víc než dvakrát za rok, tak se jim podle srovnávacího portálu vyplatí celoroční cestovní pojištění. V závislosti na počtu cest tak mohou ušetřit až několik tisíc korun.