PKN Orlen zaplatí Agrofertu 2,75 miliardy za prohranou arbitráž

Praha - Polský petrochemický gigant PKN Orlen, který ovládá český Unipetrol, bude muset vyplatit přes 105 milionů eur (asi 2,75 miliardy Kč) holdingu Agrofert miliardáře Andreje Babiše. V úterý o tom rozhodl arbitrážní soud. V další arbitráži požaduje Agrofert 17,3 miliardy korun. Předmětem sporů obou firem jsou smlouvy, podle nichž měl Agrofert získat podíl v Unipetrolu. Podle předprivatizačních smluv měli Poláci po dokončení privatizace přenechat Agrofertu společnosti Agrobohemie, Aliachem, Kaučuk, Paramo a Chemopetrol. Babišův holding se domáhá náhrady za škodu a za to, že slíbené firmy Unipetrolu nemohl užívat.

Podle mluvčí Unipetrolu Blanky Růžičkové odpovídá výše v úterý přiznané úhrady úrovni opravných položek, které za tímto účelem PKN Orlen vytvořil. PKN Orlen musí uhradit Agrofertu do 3. července 77,2 milionu eur plus úrok přibližně 28 milionů eur a náklady na soudní řízení. Podle Růžičkové arbitrážní soud ve dvou případech nároky Agrofertu zamítl. Původně nárokovaná suma podle ní činila přibližně 170 milionů eur.

Babiš chce dalších 20 miliard

Výrazně vyšší sumu ale Agrofert požaduje ve čtvrtém, dosud nerozhodnutém sporu. „Běží ještě jedna arbitráž proti Orlenu, a to o 17 miliard korun. Jde o náhradu škody,“ sdělil Babiš deníku Právo. Teď se ale ukazuje, že se suma navýší až ke 20 miliardám korun, uvedly Hospodářské noviny (HN).

Podle listu je možné, že arbitři tentokrát nepřiřknou Agrofertu celou vymáhanou částku. I v případě dvacetimiliardové sumy si ale Babišovi právníci věří. „Vzhledem k tomu, že arbitři nyní tou dvoumiliardovou pokutou pravomocně potvrdili, že Orlen smlouvy skutečně porušil, máme jednoznačně šance i v případě náhrady škody. Na vše máme posudky,“ řekl HN advokát Radek Pokorný z pražské kanceláře Pokorný, Wagner & spol.

Poláci vypověděli uzavřené smlouvy

Celý vleklý spor Agrofertu s polskou ropnou firmou se točí kolem smluv, které Babišův holding uzavřel před privatizací Unipetrolu, ale PKN Orlen od nich po transakci odstoupil. To podle nynějšího rozhodnutí arbitrů nemohl udělat. Babiš navíc prohlásil, že právě on přemluvil zástupce PKN Orlen, aby se privatizace Unipetrolu zúčastnili. „Beze mě by nikdy neuspěli. Podepsali řádnou smlouvu, kterou však nesplnili,“ tvrdí.

Polská společnost vypovězení předprivatizačních smluv odůvodňovala tím, že Agrofert porušil smluvní podmínky. PKN Orlen se stal majoritním vlastníkem Unipetrolu v roce 2005. Podle předprivatizačních smluv měli Poláci po dokončení privatizace přenechat Agrofertu celkem pět společností. Jednalo se o podíly ve společnostech Agrobohemie, Aliachem, Kaučuk, Paramo a Chemopetrol.

Andrej Babiš
Zdroj: ČT24