Olma je díky vyšším cenám zpět v zisku

Olomouc - Druhý největší výrobce mléčných výrobků v Česku vytvořil v loňském roce čistý zisk 50 milionů korun. Dle vedení mlékárny je odhadovaný zisk oproti loňské ztrátě způsoben především nárůstem tržeb a navýšením prodejních cen.

Olma loni utržila za prodej vlastních výrobků a služeb 4,58 miliardy korun, v roce předchozím její tržby činily 3,97 miliardy korun. „Tento nárůst nelze přičítat pouze zvýšenému nákupu mléka, ale také silnému převisu poptávky nad nabízeným množství mléka na světovém trhu. V důsledku toho došlo i k akceleraci růstu cen komodit, jako je sušené mléko, máslo, sýry, sušená syrovátka a další exportní produkty,“ uvedl obchodní ředitel Olmy Jan Vařeka.

Navýšením obratu a nárůstem cen mléčných výrobků vysvětlil loňský zisk mlékárny, který dosáhl 50 milionů korun. V roce 2006 Olma skončila po šesti ziskových letech ve ztrátě 75,8 milionu korun.

Olomoucká mlékárna loni vykoupila 284,4 milionu litrů mléka, což je o 27,7 milionu litrů více než předloni. V uplynulém roce Olma posílila o 15 procent výrobu jogurtů, o 27 procent produkci smetany a o 29 procent výrobu sušeného mléka.

Většinovým vlastníkem Olmy je společnost Milkagro, jež sdružuje zemědělské prvovýrobce ze severu Moravy. Patří jí téměř 51 procent akcií Olmy.