ODS chce zastavit změny daní a zrychlit vyplácení dávek

Jihlava - Výkonná rada ODS nechce, aby se v příštích dvou letech měnily sazby daní. Zároveň také požaduje rychlé a stabilní vyplácení sociálních dávek. Po dnešním jednání rady v Jihlavě to oznámila místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Vedení hlavní vládní strany také podpořilo zavedení takzvané finanční ústavy, která je podle ODS účinnou brzdou zadlužování státu. Postavilo se rovněž za omezení podpory pro obnovitelné zdroje energie.

Rozhodnutí vlády, že se sazby daní už nebudou letos ani příští rok měnit, oznámil premiér a předseda ODS Petr Nečas na začátku února. Šéfa strany nyní podpořila i výkonná rada občanských demokratů. „Stabilitu podnikatelského prostředí považuje rada spolu s podporou prorůstových kroků za klíčovou,“ řekla Němcová. Vládní koalice prosadila ve sněmovně těsně před Vánoci zvýšení sazeb DPH na 15 a 21 procent. Dlouho ale nebylo jasné, jak vysoká DPH bude, a podnikatelé daňovou nejistotu kritizovali. 

Členové výkonné rady se rovněž ve svém usnesení vyjádřili k přetrvávajícím problémům s vyplácením sociálních dávek. Reforma bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) změnila loni v lednu systém vyplácení, kvůli technickým potížím se ale dávky opožďovaly. Navíc antimonopolní úřad rozhodl, že ministerstvo při tendru na systém chybovalo. Udělil ministerstvu pokutu a zakázal systém používat. 

„Výkonná rada ODS považuje za nezbytné, aby ministerstvo práce a sociálních věcí vedené ministryní Ludmilou Müllerovou (TOP 09) bezodkladně představilo kroky, které umožní stabilní a rychlé vyplácení dávek. Rada je znepokojena dalším vývojem kolem IT zakázek ministerstva,“ oznámila místopředsedkyně strany. Nečas nedávno uvedl, že nynější situace na ministerstvu je vážná, s ministryní Müllerovou prý opakovaně jedná. 

Rada se vyjádřila k podpoře solárních elektráren i k finanční ústavě

Rada také vyjádřila znepokojení nad výší provozní podpory pro solární elektrárny. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková totiž dříve na základě auditu uvedla, že nastavení výkupních cen fotovoltaické elektřiny způsobilo škody v řádu desítek miliard korun. „Podporujeme kroky vlády směřující ke zveřejnění vlastnické struktury společností, které čerpají veřejné peníze na obnovitelné zdroje,“ řekla Němcová. 

Výkonná rada kromě toho podpořila například i snahu vlády prosadit takzvanou finanční ústavu, tedy návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti. Finanční ústava zavádí hlavně opatření pro omezení zadlužování státu. ODS ale slovy rady odmítla spojit přijetí ústavy s připojením k evropskému fiskálnímu paktu, které požaduje ČSSD. „Považujeme tuto podmínku ČSSD za úhybný manévr, jak komplikovat jednání o kompromisní podobě finanční ústavy,“ doplnila místopředsedkyně občanské demokracie.