Od počítače a volantu k jehle a niti. Zájem o rekvalifikace roste

Události: Zájem o rekvalifikace (zdroj: ČT24)

O rekvalifikační kurzy je největší zájem za posledních pět let. Loni hlásil Úřad práce přes 23 tisíc úspěšných absolventů, to je skoro dvojnásobek oproti roku předchozímu. Zájemci často navštěvují kurzy informačních technologií nebo třeba kosmetiky. Přibývá ale i těch, kteří se učí řemeslu.

Dvacet let byl Pavel Filouš agentem firmy se zdravotnickými pomůckami. Čas trávil hlavně za volantem a u počítače. Teď to mění za jehlu a nit. „To je takový celoživotní sen a člověk se pořád bojí ho uskutečnit, až jednoho dne dojde trpělivost, sekne s prací a jde si za tím,“ popisuje.

Lekce u brněnského sedláře si platí sám, vyjdou na 60 tisíc. Tento rekvalifikační kurz trvá 200 hodin, zájemci ho absolvují za tři měsíce.

Nezaměstnaným téměř všechny náklady zaplatí Úřad práce. Patří mezi ně i Marcela Veselá. Pomalu jí končí rodičovská. Dříve prodávala nábytek, vrátit se ale nemůže. „Bohužel jsem neměla prodlouženou smlouvu, takže nemám nic,“ vypráví. Díky kurzu začne podnikat a vyrábět kožené kabelky.

Zájem o rekvalifikace roste. Zatímco před pěti lety bylo úspěšných absolventů devět tisíc, v roce 2022 přes dvanáct tisíc a loni 23 546. „Největší zájem je o kurzy z pomáhajících profesí – zejména o ty na pracovníka v sociálních službách či sanitáře. Poté také v oblasti služeb, kam patří kosmetička, kadeřnice a pedikérka,“ vyjmenovala šéfka brněnského úřadu práce Lucie Kolářová.

Tři zaučení za čtvrt roku

A zájem je i o řemesla. Tento typ kurzů ale není vhodný pro velké skupiny. Sedlář Jaroslav Psota tak zaučí maximálně tři lidi za čtvrt roku. „Když ke mně jdou lidé na kurz, většinou už přesně vědí, co chtějí dělat. Sedlařina má ohromně široký záběr,“ tvrdí.

Nabídka rekvalifikací je různorodá. Jen úřad práce v Brně spustil v lednu přes tři stovky kurzů.