Obce mohou po čtvrt roce opět vypisovat zakázky

Praha - Odložené projekty obcí se mohou po více než tříměsíčním čekání konečně znovu rozběhnout. Kvůli chybějícím prováděcím vyhláškám starostové nechtěli nová výběrová řízení vypisovat. V Moravském Krumlově už znovu naplno pracují na třech projektech. Starosta Tomáš Třetina (TOP 09) ale zároveň upozorňuje, že vyhlášky vznikly až pět minut po dvanácté. Nový zákon od dubna totiž zpřísnil pravidla, chyběly ale podrobnosti. Teď jsou hotové.

Zámecké sály v Moravském Krumlově už měli opravovat dělníci. Jenže čekají. Starosta veřejnou zakázku zdržel. Říká, že se neměl čeho chytit. „Problém spočívá v tom, že kdybychom to vysoutěžili podle našeho nejlepšího svědomí, tak prováděcí vyhláška řekne, že to mělo být úplně jinak, celé nám to shodí a my to budeme muset soutěžit znova,“ popsal situaci starosta  Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). 

Toho se báli na mnoha dalších radnicích. Žádané paragrafy už mohou začít studovat. Přišly čtvrt roku po samotné novele zákona. Ministerstvo pro místní rozvoj v tom ale problém nevidí. „Doposud bylo možné postupovat podle zákona. Ty vyhlášky pouze zpřesňují ten postup,“ tvrdí mluvčí MMR Jana Jabůrková. Starostové po nich však volali dlouhou dobu. 

Změny ve veřejných zakázkách
Zdroj: ČT24

V obcích, kde nečekali a tendry vypisovali, doufají, že neudělali chybu. Novela zákona snižuje limity, od kterých je povinné soutěžit v režimu veřejných zakázek. Zároveň končí s takzvanými losovačkami a nařizuje zrušit tendr, do kterého by se přihlásil jediný zájemce.

Reportáž Barbory Lukšové a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)