Nejbohatší Češkou je podle Forbesu znovu Kellnerová

Nejbohatší Češkou zůstává podle časopisu Forbes vdova po zesnulém podnikateli Petru Kellnerovi a dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou, jejíž majetek je 378 miliard korun. Meziročně lehce klesl o necelých pět miliard korun.

Druhým nejbohatším Čechem je Daniel Křetínský (210,9 miliardy korun), vládce energetického kolosu EPH, třetí Karel Komárek (185,6 miliardy korun) majitel investiční skupiny KKCG, čtvrtý Pavel Tykač (183,3 miliardy korun). Pátý v pořadí je expremiér Andrej Babiš (ANO) s majetkem 170,1 miliardy korun.

Do první desítky, v níž se stejně jako loni objevují dále realitní podnikatel Radovan Vítek (149 miliard korun), zakladatel Alzy Aleš Zavoral (45,9 miliardy korun) a jeden ze strůjců Avastu Pavel Baudiš (45,9 miliardy korun), se nově dostali zbrojař Michal Strnad (45,9 miliardy korun) z CSG a Jaromír Tesař (40,6 miliardy korun), majitel hydroenergetického impéria Energo-Pro. 

Časopis upozornil na to, že další podnikatelé v žebříčku se ke Kellnerové přibližují. Majetek Křetínského meziročně vzrostl o 92,3 miliardy korun, majetek čtvrtého Tykače o 99,3 miliardy korun. Hodnota majetku třetího Komárka naopak mírně poklesla o 4,6 miliardy korun. Babišův majetek podle Forbesu od loňského října narostl o 62,3 miliardy korun.

Celkově se jmění nejbohatších zvýšilo o 367 miliard

Do žebříčku letos Forbes zařadil čtyři nováčky. Jsou jimi Otakar Šuffner a Marek Vašíček, zakladatelé tradingové společnosti FTMO, kteří jsou na dělené 57. až 60. pozici a jejichž majetek se odhaduje na 8,8 miliardy korun. Dalšími nováčky jsou Aleš Graf (6,7 miliardy korun), zakladatel Centropolu, jednoho z prvních alternativních obchodníků s energiemi, a Lucie Večeřová, dědička zemědělské společnosti Agro-Měřín s šestimiliardovým majetkem.

Spodní hranice pro zařazení do stovky nejbohatších se zvedla na 3,6 miliardy korun z loňských 3,2 miliardy korun. Uzávěrka údajů, ze kterých Forbes vycházel, byla 22. září. Magazín sestavil žebříček nejmajetnějších lidí Česka pojedenácté. Celkově se jmění nejbohatších Čechů meziročně podle něj zvýšilo o 367 miliard korun z loňských 2,1 bilionu na necelých 2,47 bilionu korun.

Žebříčky nejbohatších Čechů sestavují i některé jiné časopisy a noviny. Pořadí na předních pozicích se liší jen mírně. Týdeník Euro i deník E15 zařazuje do první desítky také slovenského finančníka Patrika Tkáče, spolumajitele EPH a jednoho ze zakladatelů skupiny J&T. E15 má na desáté pozici podnikatele Zdeňka Bakalu, Euro pak Ivana Chrenka ze skupiny HB Reavis.