Nedostatečné investice do těžby katapultují ceny ropy nad 100 dolarů

Paříž - Generální ředitel ropného gigantu Total Christophe de Margerie se obává dopadů hospodářské krize na petrochemické odvětví. Recese totiž srazila investice do rozvoje nových ložisek ropy na minimum, a tak se může snadno stát, že se ceny ropy v příštích letech vrátí nad psychologicky významnou hranici 100 dolarů za barel. Už v roce 2015 by se ropa mohla stát nedostatkovou surovinou.

Margerie urguje včasné zakročení vlád. Za rok nebo dva už může být na rozhýbání podinvestované těžby pozdě. Zároveň ale obhajuje země vyvážející ropu a jejich rozhodnutí zpomalit rozvoj nových ložisek. „Tyto země čelí krizi a nemůžeme po nich chtít, aby investovaly kvůli možnému budoucímu oživení poptávky. Braly by na sebe zodpovědnost celého světa,“ prohlásil.

Petr Novák, analytik společnosti Atlantik

„Neochota investování do nových nalezišť pramení z toho, že ty společnosti mají nějaký dluh, který musí financovat. Po poklesu provozní výkonnosti jsou nuceny ty projekty odkládat.“

Total varuje před nedostatkem ropy (zdroj: ČT24)


V současnosti se ceny ropy pohybují kolem 70 dolarů za barel. Loni v létě si ale sahaly na historická maxima kolem 145 dolarů za barel. Drahá ropa tehdy vyhnala do závratných výšek pochopitelně i ceny pohonných hmot. V Česku litr benzínu či nafty stál zhruba 35 korun.