Lidé si během pandemie oblíbili stolní tenis. Firma na pingpongové stoly loni nestíhala vyrábět

Události: Prodej pingpongových stolů během pandemie kvete (zdroj: ČT24)

Ne všude má epidemie koronaviru negativní ekonomický dopad. Jsou podniky, kterým se daří a nestačí vyrábět. Jedním z nich je i francouzský závod na pingpongové stoly, který musel za poslední rok navýšit výrobu o víc než dvacet procent. Zájem o stoly a celkově o tento sport v období karantény výrazně vzrostl.

Pandemie koronaviru firmě Cornilleau nabídla nové možnosti. Každé další opatření, které omezovalo pohyb, znamená pro společnost další zakázky. „Karanténa hrála určitě klíčovou roli v zájmu o naše stoly. A to nejen ve Francii, ale po celém světě,“ líčí mluvčí firmy Basil Briére.

Společnost se tomu musela okamžitě přizpůsobit – v období, kdy pracovní místa zanikala, Cornilleau zvýšila produkci. „Pro zvýšení výroby jsme najeli na třísměnný provoz a nabrali nové zaměstnance,“ popisuje Briére.

Kvůli pandemii musela firma vytvořit podmínky odpovídající přísným hygienickým opatřením. „Pro bezpečnost pracovníků jsme vytvořili individuální prostory, kde mohou pracovat v rukavicích a rouškách naprosto samostatně,“ říká vedoucí výroby Cédric Dumont.

Zatímco jiné společnosti provoz omezovaly, nebo dokonce zavíraly, v případě Cornilleau je příběh opačný – do jisté míry se firma stala obětí vlastního úspěchu. Poptávka výrazně převyšovala výrobní možnosti a podnik neměl co prodávat.

V loňském roce firma vyrobila a prodala sto tisíc stolů na ping pong, letos má být výroba ještě vyšší. Poptávka po stolech je enormní a vyvážejí se do pětaosmdesáti zemí celého světa, včetně České republiky.

„Zájem je o všechny typy stolů, ale opravdovým hitem jsou ty venkovní, po nich je největší poptávka,“ říká John Chopin z exportního oddělení firmy, která s příchodem lepšího počasí očekává ještě vyšší zájem. I proto, že stolní tenis je ideální rodinnou hrou a v době karantény s nutností trávit čas doma či v okolí bydliště jednou z těch, při níž lze dodržovat také bezpečnou vzdálenost.