Krajíc chleba si Češi neodříkají, jak poznat ten kvalitní?

Praha - V českých domácnostech se po dlouhé době zase jí víc chleba, a to o půl kila na jednoho člena za rok. Průměrný Čech nakoupí ročně skoro 43 kilogramů chleba. A dávno to už není jen obyčejný pecen Šumavy. V obchodech se nabízí třeba chleba tmavý, slunečnicový nebo kmínový. Přečtěte si, jak poznat kvalitní chléb.

Podle předběžných údajů ČSÚ se v Česku loni vyrobilo 306 205 tun chleba, meziročně zhruba o tři procenta více. Snížila se ale produkce běžného pečiva, skoro o procento na 284 307 tun. 

Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů:

„Chléb je základní potravina a je důležitý v jídelníčku spotřebitelů. Navíc běžné pečivo, které se prodává ze zmražených polotovarů, je i výrazně dražší.“

Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí v důsledku letošní dobré sklizně pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí. „Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladech však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty dle konkrétního druhu výrobků,“ tvrdí předseda pekařského svazu Jaromír Dřízal. 

Chleby z českých pecí patří přitom k těm nejlevnějším v Evropě, v průměru stojí 27 korun. Naopak nejdražší najdou zákazníci v regálech italských obchodů, tam za něj zaplatí v přepočtu až 63 korun. 

Ceny chleba
Zdroj: ČT24

Jak poznat kvalitní chleba

Kvalitní chleba se poznat i podle hmatu a vůně. Ale pravidlo, že čím měkčí, tím čerstvější, neplatí. „Chleba musí být klenutý, nesmí mít ostrou hranu, na druhou stranu by neměl být moc vysoký, protože by to znamenalo, že je moc nakypřený,“ říká Eva Nováková, manažerka, IREKS. 

Krajíc by pak měl být pružný, mít silnou kůrku a ne moc velké bubliny. Aby se jeho kvalita uchovala co nejdéle, neměl by se skladovat v mikrotenovém sáčku ani lednici. Nejlépe ho dejte do čisté utěrky a do chlebníku.

2 minuty
Události o spotřebě chleba
Zdroj: ČT24

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Spotřeba uhlí bude letos rekordní, předpovídá agentura IEA

Spotřeba uhlí bude letos opět rekordní, proti loňsku se zvýší o půl procenta a dosáhne 8,85 miliardy tun. Částečně je to způsobeno politikou vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve svém výhledu o vývoji poptávky po tomto palivu to píše Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Spalování uhlí je přitom jedním z největších zdrojů skleníkových plynů, které významně přispívají ke změně klimatu.
17. 12. 2025

Přesunutí poplatků za zelené zdroje je dle Davida správné. Na dluh, míní Hladík

„Nepochybuji o tom, že to je krok správným směrem, ale nebude to stačit,“ reagoval europoslanec Ivan David (SPD) na krok vlády, která počítá s tím, že bude ze státního rozpočtu hradit poplatky za obnovitelné zdroje energie. Vyjít by to mělo na sedmnáct miliard korun, což bude každoročně na dluh budoucích generací, varoval exministr životního prostředí a poslanec Petr Hladík (KDU-ČSL). Vyzval k pomoci energeticky náročným odvětvím. Převedení poplatků na stát je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje „extrémně důležitý krok“ pro energeticky náročný průmysl, po němž svaz volal mnoho let. Pozvání do Událostí, komentářů přijala také ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Vladimíra Dvořáková. Moderoval Daniel Takáč.
17. 12. 2025

EK zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory

Evropská komise (EK) zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory v Evropské unii od roku 2035. Nový návrh požaduje, aby se emise oxidu uhličitého (CO2) u nových aut snížily o devadesát procent proti úrovni z roku 2021, tedy nikoli o sto procent, jak bylo původně plánováno.
16. 12. 2025Aktualizováno16. 12. 2025

Cenový tlak na potraviny polevuje, ve stavebnictví však sílí

Čeští spotřebitelé stále čelí rychlému růstu cen hovězího, vajec nebo drůbeže, méně si naopak připlatí za brambory, ovoce a zeleninu. Potraviny obecně nezdražují podle Českého statistického úřadu tak rychle jako dříve. Podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapka by tak jejich ceny mohly být stabilnější. Tlak na ceny naopak nepolevuje ve stavebnictví, které se potýká s vysokými náklady na materiál a energie. Sektoru se také nedostává kvalifikované pracovní síly, jako jsou zedníci, tesaři nebo stavbyvedoucí. Rostou i nároky na pracovníky, kteří potřebují znát nové technologie.
16. 12. 2025
Načítání...