Končí zasedání Fedu, čeká se další podpora ekonomice

Washington – Dvoudenní zasedání Měnového výboru americké centrální banky (Fed) dnes končí a trhy napjatě očekávají jeho rozhodnutí o dalších krocích na podporu největší světové ekonomiky. Ta se v prvním pololetí i přes podporu Fedu prostřednictvím rozsáhlých nákupů dluhopisů téměř zastavila a její vyhlídky se dál zhoršují.

Analytici očekávají, že šéf Fedu Ben Bernanke získá ve výboru podporu pro uvažovaný plán přesměrovat portfolio aktiv k dluhopisům s dlouhodobější lhůtou splatnosti. Znamená to, že Fed by na trhu kupoval víceleté dluhopisy výměnou za obligace s kratší lhůtou splatnosti. To by působilo na další snižování dlouhodobých tržních úrokových sazeb, třebaže ty jsou už nyní pod tlakem silné poptávky po bezpečných amerických státních dluhopisech blízko rekordních minim.

Mohlo by to podpořit aktivitu na trhu hypoték a investory přimět k větším nákupům výnosnějších, ale rizikovějších akcií nebo firemních dluhopisů. Investoři se v posledních měsících uchylují stále více k bezpečným státním dluhopisům a výnos desetiletého dluhopisu ministerstva financí USA spadl pod dvě procenta.

Dalším umírněným krokem na podporu ekonomiky by mohlo být snížení úroku, který Fed platí bankám za rezervy, které si u něj ukládají. To by mohlo přimět banky k rozptýlení části vysokých rezerv do úvěrů. Analytici však podle agentury Reuters nepředpokládají, že by podobné kroky Fedu mohly výrazněji přispět k nastartování stagnující ekonomiky, jejíž hrubý domácí produkt se za první pololetí zvýšil jen o 0,7 procenta.  

Wall Street
Zdroj: ČT24

Bernanke ve svých posledních vystoupeních zdůrazňoval, že Fed bude všemožně usilovat o to, aby podpořil slabou ekonomiku a působil na snížení vysoké nezaměstnanosti. Význam nynějšího zasedání Bernanke zvýšil tím, že jej z původně jednodenního prodloužil na dvoudenní, a řekl, že se na něm bude uvažovat o dalších možnostech podpory ekonomiky.

Republikáni varovali Fed před novými zásahy do ekonomiky 

Před dalšími kontroverzními zásahy do ekonomiky ale varovala Fed skupina republikánů v Kongresu. Republikáni v dopise šéfovi Fedu Benu Bernankemu označili neortodoxní politiku Fedu na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti za neúčinnou. „Není nijak zřejmé, že by poslední kolo kvantitativního uvolňování, které Federální rezervy podnikly, uvolnilo cestu ekonomickému růstu nebo snížilo míru nezaměstnanosti,“ uvádí se v dopise skupiny vedené předními republikány v obou komorách Kongresu.