Klienti zkrachovalé kampeličky si za první den vyzvedli půl miliardy

Praha – Lidé, kteří si spořili u zkrachovalé záložny WPB Capital, si můžou ode dneška vyzvednout své peníze na pobočkách České spořitelny. Ta jim vyplatí téměř tři miliardy korun. WPB Capital byla třetí největší kampelička u nás a o svou licenci přišla letos v červnu. Během prvního dne si přišlo vyzvednout své vklady 563 klientů, celkově vybrali přes 485 milionů korun. Jednoznačně převažují bezhotovostní výplaty.

„Záložna WPB Capital podnikala řadu nezákonných kroků. Česká národní banka pravomocně odejmula povolení společnosti WPB Capital působit jako družstevní záložna. A právní moci to nabylo 24. června,“ uvedl v červnu mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

U WPB Capital, která v Česku působila patnáct let, si své úspory ukládali zejména drobní střadatelé. Celkově svěřilo kampeličce 11 000 klientů kolem pěti miliard korun. Podle České národní banky se záložna dostala do problémů poté, co poskytla milionové úvěry účelově založeným obchodním společnostem. WPB pak získala peníze nazpět ve formě členských vkladů. Vedle toho záložna nakupovala také nepovolené typy cenných papírů.

Většina klientů nicméně o své úspory nepřijde. Ode dneška po dobu následujících tří let si může skoro 7 000 lidí vybrat náhradu svých pojištěných vkladů na pobočkách České spořitelny, kam musejí přijít osobně a prokázat se občanským průkazem nebo pasem. Průměrná výše vkladu na jednoho klienta mírně přesahuje 400 000 korun.

„Každý klient má nárok na náhradu vkladu ve výši 100 % svého vkladu včetně úroků, které naběhly do dne 18. 9. 2014. V případě, že klient měl více finančních prostředků, než je protihodnota částky 100 tisíc euro, tedy 2 752 000 korun, tak ta náhrada mu již nebude vyplacena,“ vysvětluje výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová.

Pokud mají klienti u kampeličky vyšší částku, musí si o peníze nad určenou sumu nárokovat v insolvenčním řízení. Nejvíc klientů měla WPB v Praze a ve středních Čechách, ale své úspory si mohou vybrat i střadatelé ze zahraničí, tedy hlavně ze Slovenska a Německa. Pro Fond pojištění vkladů je výplata vkladů klientům WPB Capital čtvrtou nejvyšší v jeho dvacetileté historii. Před zahájením výplat měl fond k dispozici 20,3 miliardy korun.

WPB a Metropolitní spotřitelní družstvo jsou zatím poslední dvě záložny, které u nás během uplynulých dvanácti měsíců skončily. Celkový počet kampeliček působících na českém trhu tak klesl na jedenáct. Koncem 90. let, kdy byl fenomén družstevních záložen na vrcholu, jich v Česku fungovalo až 127. Během následné vlny bankrotů přišli střadatelé o miliardy.