Firmy se připravují na možnou další vlnu pandemie. Testy mají ještě z jara

Firmy se chystají na případnou další vlnu pandemie. Všechny, které Česká televize oslovila, jsou připraveny začít okamžitě znovu testovat. Česká pošta uvažuje i o využití PCR testů. Některé s testováním vůbec nepřestaly, například ŠKODA AUTO. Společnost OKD se k testování s měsíční pauzou už opět vrátila. Proočkovanost se na pracovištích oslovených firem pohybuje mezi čtyřiceti a sedmdesáti procenty.

Česká pošta má testovací sady ještě z jara. „Testování jsme zrušili, ale jsme připraveni se k němu v případě nařízení vrátit. Z předchozího období máme stále nějaké antigenní testy, takže masivní zásobování neprobíhá. Pokud se ukáže, že to je potřeba, testy nakoupíme. Je otázka, zda se nakonec případně nepřikloníme k PCR testům,“ shrnuje stav mluvčí Matyáš Vitík.

Podobně je na tom také ORLEN Unipetrol. „S ohledem na zhoršující se epidemiologickou situaci jsme připraveni rychle aktivovat opatření, která jsme měli zavedena během minulých pandemických vln,“ sděluje na dotaz ČT mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl, „v případě potřeby jsme připraveni přistoupit k opětovnému testování zaměstnanců.“

Společnost Bidfood z vlastní iniciativy k testování přistoupit nechce. „Z 11 tisíc testů bylo pozitivních záchytů jen pět,“ vysvětluje mluvčí Bidfoodu Alena Šteffelová. V případě nařízení jsou ale připraveni testování okamžitě spustit.

Rostoucí zájem o antigenní testování ve firmách zaznamenala i společnost Renturi, která pro firmy zajišťuje lékařské služby včetně testování. „V průběhu prvních červnových týdnů jsme sice zaznamenali mírný pokles v počtech testovaných, to však bylo způsobeno především zrušením vládního nařízení o povinném testování. Po pár týdnech však valná většina našich klientů doznala, že je bezpečnější své zaměstnance pravidelně testovat,“ popisuje výkonná ředitelka společnosti Kateřina Piwková. Dodává, že poptávku prozatím jsou schopni pokrýt.

O možném návratu plošného testování při zhoršení epidemické situace informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už minulý týden. Některé firmy už ale testují své zaměstnance i teď, když to není povinné. Mezi nimi například ŠKODA AUTO, která má v České republice 35 tisíc zaměstnanců. „Proces plošného samotestování na pracovišti zůstává ve ŠKODA AUTO beze změny dle stávajících pravidel i po 1. červenci 2021 – zaměstnanci provádějí pravidelně nejpozději po sedmi kalendářních dnech antigenní test na pracovišti,“ potvrzuje mluvčí ŠKODA AUTO Martina Gillichová. Od 26. července se po čtyřtýdenním přerušení znovu pravidelně testují také zaměstnanci OKD.

Testování se v těchto firmách týká pouze zaměstnanců s neukončeným očkováním. V OKD mají naočkováno asi sedmdesát procent pracovníků, v Bidfoodu se v různých pobočkách pohybuje aktuální proočkovanost mezi čtyřiceti a šedesáti procenty, ORLEN Unipetrol má v kritické infrastruktuře naočkovaných 68 procent personálu.

Respirátory a dezinfekce plní sklady

„Snažíme se předcházet potížím a na základě zkušeností z počátku pandemie si držíme na skladech dostatečnou zásobu ochranných pomůcek,“ říká mluvčí Bidfoodu Alena Šteffelová. Naskladněných mají podle jejích slov 10 tisíc kusů FFP2 respirátorů, dezinfekční prostředky a ochranné pomůcky typu rukavice, štíty a pláště a tisíc antigenních testů.

Zásobu respirátorů má také OKD. „Máme průběžně naskladněno asi 200 tisíc respirátorů, musíme je mít neustále i pro důlní zaměstnance,“ sděluje mluvčí OKD Naďa Chattová.

Stejně jako v ostatních oslovených firmách, i zde stále platí další opatření. Pokračují v dezinfikování společných prostor, pozemní zaměstnanci musí nosit respirátor. „Zaměstnanci od nás respirátory fasují,“ uvádí Chattová z OKD. Ve vnitřních prostorách musí respirátor nosit také pracovníci ORLEN Unipetrol a České pošty. „Respirátory nosíme my a vyžadujeme to také po našich zákaznících,“ zdůrazňuje mluvčí Vitík z České pošty.

Bidfood po svých zaměstnancích vyžaduje nosit respirátor pouze při kontaktu s externími zaměstnanci nebo odběrateli. „Denně také měříme tělesnou teplotu všem pracovníkům při vstupu na pracoviště,“ popisuje Šteffelová.