Do světa půjček vstupují nová pravidla. Zvyšují ochranu dlužníků

Posílit ochranu spotřebitelů na finančním trhu a zpřehlednit úvěrový trh - to byl měl zákon o spotřebitelském úvěru, který začíná od čtvrtka platit. K hlavním změnám patří, že půjčku už nedostane každý.

Společnosti, které peníze půjčují, si každého budou muset pořádně prověřit. Doložení příjmu tak bude samozřejmostí.

Nemělo by se tak už stávat třeba to, co zažila paní Zdena. Dvě společnosti jí úvěr nedaly. Třetí ale ano. Nechtěli zde po ní ani potvrzení o příjmu. Třikrát splátku zaplatila, po čtvrté už ale na ni neměla. Postupně se dostala do situace, kdy dluží 20 tisíc korun. 

Kdy může být smlouva neplatná

Když firma svého klienta pořádně neprověří a půjčí mu víc, než je schopen splácet, smlouva může být neplatná. Dlužník pak zaplatí jen to, co si půjčil. Bez úroků.

Mění se i pokuty. Sankce budou mít nově „strop“. To má zabránit hlavně tomu, aby se lidé tolik nedostávali do dluhových pastí. Pokuta z prodlení nesmí přesáhnout desetinu procenta za den. A součet všech sankcí 50 procent výše půjčky. 

Neblahé zkušenosti s pokutami má paní Věra. Nestihla totiž splatit včas čtyřtisícovou půjčku. Během týden dostala upomínku, že dluží tisíc korun za nesplacení v termínu. Dluh tak po čase narostl na dvojnásobek toho, co si půjčila.

Změna pravidel pro dlužníky i půjčující (zdroj: ČT24)

Rozhodci končí

Důležitou změnou je také to, že o sporných případech bude vždy rozhodovat soud, nikoliv rozhodčí soudy jako dosud. 

Dosavadní tzv. rozhodci dosud rozhodovali mimosoudně o tom, co s člověkem, který nesplácí. Často v neprospěch dlužníků. Sankce a rozhodčí doložky pak mnohdy dluh navyšovaly.

A tak mohlo dojít například k tomu, že když si jedna dlužnice vzala několik půjček celkem za několik desítek tisíc korun, dluží nyní přes 600 tisíc korun. 

Nový zákon o spotřebitelském úvěru ovlivní i trh s hypotékami, které momentálně zdražují. Nejvýraznější změna? Možnost předčasně splatit čtvrtinu půjčené částky jednou ročně - vždycky měsíc před datem uzavření smlouvy. Další novinkou je to, že pokud klient nezvládá závazek splácet, nesmí banka poslat nemovitost okamžitě do dražby. Majitel má půl roku na to, aby ji sám prodal za tržní cenu.

Hypotéky a nový zákon (zdroj: ČT24)

Vánoce přicházejí, lidé si půjčují na dárky

V předvánočních nákupech jde hodně na odbyt nejrůznější elektronické zboží. Například v Alze stoupají prodeje až na pětinásobek. Na splátky si zde nyní pořizuje dárky dvakrát více lidí než obvykle. Stoupá i zájem o klasické spotřebitelské úvěry. 

Průměrně se takové úvěry úročí deseti a půl procenty. Před půjčením peněz na dárky by si lidé měli podle odborníků zkontrolovat nejen celkové náklady půjčky, ale i to, jak si splátky rozložili a jestli je budou zvládat. 

Hodně lidé také využívá kreditních karet. Aby to bylo výhodně, musí však peníze splatit ještě v bezúročném období. Jinak úrok vystoupá v průměru až na téměř 21 procent. 

„Dozvuky Vánoc pozorujeme během celého dalšího roku. Může se to projevit až po řadě měsíců, že lidé přestanou být schopni splácet,“ uvedl právník neziskové organizace Člověk v tísni Daniel Hůle. 

  • Podle průzkumů si lidé před Vánocemi půjčují hlavně na nábytek, elektroniku a domácí spotřebiče. 
  • Na dárky si půjčuje každý desátý Čech. V průměru skoro osm tisíc. Daleko častěji se před Vánocemi zadlužují muži než ženy. 
  • Z pohledu věku vedou mladí lidé do 26 let. Skoro třetina z nich si půjčila víc než deset tisíc korun.