ČOI: Pohonné hmoty se pančují víc než dřív

Praha – Ačkoliv podíl nekvalitních paliv zjištěných při kontrolách tuzemských čerpacích stanic mírně klesá, zjištěné prohřešky jsou ale závažnější než v minulosti. Informoval o tom Jiří Pěkný z České obchodní inspekce (ČOI) v rámci konference PETROLsummit. Pěkný konkrétně zmínil ředění pohonných hmot jinými látkami. Nejčastěji je palivo smícháno s minerálními oleji a to u novějších vozů může vážně poškodit motor.

Jiří Pěkný, Česká obchodní inspekce

„Zjištění, která máme letos, jsou závažného charakteru. Většinou jde o pančování pohonných hmot.“

Podíl nekvalitních paliv zjištěných při kontrolách u českých pump v září mírně klesl na 3,1 procenta ze srpnových 3,8 procenta. Inspektoři ČOI odebrali celkem 382 vzorků paliv, jakostním požadavkům nevyhovělo 12 vzorků.

Odebrané vzorky pohonných hmot dle druhů za období leden–září 2012
Zdroj: ČT24/ČOI

V září se podle posledních údajů obchodní inspekce zlepšila kvalita prodávaného benzinu, podíl nevyhovujících vzorků klesl meziměsíčně na 1,8 procenta z 4,3 procenta. Ze 171 odebraných vzorků motorových benzinů nevyhověly požadavkům norem tři vzorky. Mírně horší jakost ukázala kontrola u nafty.   

V příštím roce se chce ČOI více zaměřit také na kontroly u výrobců a přepravců pohonných hmot, dodal dnes Pěkný z inspekce. 

Nejčastěji je palivo smícháno s minerálními oleji

Minerální oleje nejsou zatíženy spotřební daní a jejich dovoz do Česka není nijak kontrolován, tudíž je ideální příměsí. S palivy se nejčastěji míchají v poměru jedna ku pěti. Obě kapaliny mají podobné vlastnosti a snadno se smísí. Už sto litrů přimíchaného oleje ale znamená jen na spotřební dani úsporu téměř tisíc sto korun.

Na první pohled u paliva žádný rozdíl není, na druhý už ano. „Může to způsobit poměrně značné problémy při spalování ve vznětovém motoru. Především jde o to, že to spalování není dokonalé,“ popisuje Vladimír Třebícký z divize paliv a maziv společnosti SGS. Levné čerpací stanice přitom zákazníci vyhledávají stále častěji. Cenový rozdíl může být i víc než čtyři koruny na litr.

Podle čeho vybrat čerpací stanici - radí Tomáš Mikšovský

„Důležité je orientovat se podle toho, jakou má značka pověst. Některé čerpací stanice spadají do programu Pečeť kvality - na stojanech je to výrazně vyznačeno. Některé velké firmy mají svůj vlastní systém sledování kvality, takže tam žádná obava není,“ tvrdí Tomáš Mikšovský, šéfredaktor PETROLmedia.