CK Neckermann začala proplácet zrušené zájezdy. Peníze už odeslala dvacítce klientů

Cestovní kancelář Neckeramann začala proplácet zrušené zájezdy. Ve středu večer odeslala první peníze dvacítce klientů v hodnotě půl milionů korun. České televizi to řekl mluvčí společnosti Jan Šrámek. V následujících dnech plánuje ve vratkách pokračovat.

Na vratku peněz za zrušený zájezd mají podle smlouvy klienti nárok do 14 dnů. Společnost zatím proplatila zrušené zájezdy pouze těm klientům, kterým dovolenou zrušila 26. září. Vratky plánuje CK Neckermann odesílat i v následujících dnech.

„Zatím jsme odeslali zhruba půl milionu korun dvacítce klientů, na zítra plánujeme obdobné množství peněz. Takto budeme postupovat den po dni, podle toho, jak se zájezdy rušily, tak aby byly dodrženy smluvní podmínky,“ říká Šrámek.

K dnešnímu datu zrušila cestovní kancelář necelých dvě stě rezervací. Podle Šrámka se jedná zhruba o pětistovku poškozených klientů. Těm všem musí společnost zájezd proplatit. V cizině je nyní 70 klientů společnosti. V tomto týdnu zrušila CK Neckermann přibližně stovku z 230 zájezdů. V následujících týdnech se počítá s podobným scénářem.

„Zájezdy rušíme neustále, do konce října budeme ke každému zájezdu přistupovat individuálně. Děláme maximum, aby klient odletěl, ověřujeme v destinacích, zda je hoteliér ochotný to ubytování našim klientům poskytnout. Pokud není schopný toto garantovat, raději zájezd zrušíme,“ dodal Šrámek.  

V současnosti také pokračují jednání o jejím dalším fungování, dosud však bez výsledku. O budoucnosti firmy rozhodnou jednání mezi českým vedením kanceláře a německými investory. Podle Šrámka by o výsledku mělo být jasno v řádu jednotek dnů až týdnů.

Česká pobočka zkrachovalé britské skupiny Thomas Cook loni navýšila své tržby na 995 milionů korun, meziročně o téměř 21 procent více, vyplývá z výroční zprávy společnosti. Zahrnuje účetní období od října 2017 do konce září 2018. Čistý zisk společnosti se snížil zhruba o sedm milionů na 15,3 milionu korun. Z předchozích let ovšem podniku zůstala neuhrazená ztráta téměř 103 milionů. Pobočka zahrnuje dvě základní divize, vedle CK Neckermann je to firma Global Travel Lufthansa City Center.