Česku se daří. Peněz z EU přijde zřejmě výrazně méně

Události: Menší balík unijních peněz pro Česko (zdroj: ČT24)

Česká republika prosperuje, a tak by mohla v dalším dotačním období získat z evropských fondů až o sto dvacet šest miliard méně. Kvůli dopadům pandemie covidu a ruské agresi na Ukrajině ale země zůstane čistým příjemcem. Podle ministerstva pro místní rozvoj je penězi z Bruselu financováno až čtyřicet procent investic v tuzemsku. Resort dopravy už se na úbytek financí připravuje, chce se více zaměřit například na PPP projekty.

Za pomoci unijních financí vyroste v Kroměříži zhruba půl kilometru dlouhá stezka pro cyklisty i chodce. Stavba vyjde na zhruba 9,5 milionu korun, přičemž osmdesát procent nákladů pokryje evropská dotace. „Už se finišuje, dokončuje. Minulý týden nám přivezli kompletně připravený most, na který je potřeba ještě doplnit povrch a cyklostezka bude hotová. Věřím, že během pár jednotek týdnů,“ uvedl starosta města Tomáš Opatrný (ANO).

Právě do dopravy má Unie do roku 2027 poslat nejvíc peněz, bezmála 127 miliard. Česko dosud z fondů postavilo nebo zrekonstruovalo téměř šest tisíc kilometrů silnic a dálnic.

„Objem finančních prostředků pro Českou republiku, pokud nedojde k zásadnímu navýšení rozpočtu EU, bude určitě menší. Pokud budeme jen odhadovat, tak se můžeme bavit o objemu deset až dvacet procent minus,“ míní ředitelka odboru řízení a koordinace fondů EU Kateřina Neveselá z ministerstva pro místní rozvoj.

Posílení národních zdrojů

Ministerstvo dopravy se na pokles připravuje. Posílit chce výstavbu formou PPP, tedy spoluprací veřejného a soukromého sektoru. V Česku touto formou doposud vznikala jen dálnice D4. Resort dopravy nyní vypsal výběrové řízení na firmu, která touto formou vybuduje i část dálnice D35.

„Budeme je do budoucna kombinovat ve větším rozsahu, využíváme další úvěrové prostředky a samozřejmě se chceme zaměřit také na to, jakým způsobem dál posilovat samotné národní zdroje,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Nejde ale jen o dopravu. Unie posílá peníze třeba na životní prostředí, školství nebo zaměstnanost. „Je potřeba změnit systém uvažování a pravděpodobně jít cestou spíše úvěrového financování,“ podotkl místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Michael Kohajda.

Podle místopředsedkyně hnutí STAN Michaely Šebelové by se mělo zvýšit procento, jakým se obce budou spolupodílet na projektech. „Mělo by se najít kofinancování ze strany států, krajských rozpočtů,“ soudí poslankyně.

Z opozice zní přitom jiné návrhy. „My bychom se spíše zaměřili na to, abychom kromě školství, zemědělství, sociálních věcí a strategické infrastruktury zemi od těch dotací očistili,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Od začátku čerpání unijních fondů získává Česko z evropské kasy víc, než do ní odvádí. Koncem roku to bylo přes bilion korun.