Benzin i nafta po dvou měsících zdražily

Se změnou letopočtu začaly růst ceny benzinu i nafty. Oproti týdnu mezi svátky je nyní litr Naturalu 95 v celorepublikovém průměru o 35 haléřů dražší, stojí 36,49 koruny. Průměrná cena nafty stoupla o 16 haléřů na 37,85 koruny. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Zastavil se tedy dlouhodobý trend, kdy pohonné hmoty od druhé poloviny října průběžně zlevňovaly.

Z krajů jsou po Novém roce nejdražší paliva tradičně v Praze, nejnižší jsou ceny v Královéhradeckém kraji. Benzin stojí v hlavním městě v průměru 37,90 koruny za litr, nafta 39,04 koruny za litr, což je výrazně více než ve zbytku republiky. Cena Naturalu není nikde jinde dle statistik nad 37 korunami, druhým nejdražším regionem je Středočeský kraj, kde stojí litr benzinu v průměru právě 37 korun. Stejně tak nikde jinde než v Praze nezačíná průměrná cenovka za litr nafty devětatřicítkou.

Pod 36 korunami je naopak průměrná cena litru benzinu jen ve dvou krajích. Kromě Královéhradeckého, kde motoristé zaplatí 35,84 koruny, je to také Karlovarský kraj s cenou 35,95 koruny. V ostatních regionech jsou průměrné ceny benzinu mezi 36 a 37 korunami. Nafta stojí v Královéhradeckém kraji, kde je i ona nejlevnější, 37,26 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot se podle údajů CCS začaly zvedat již před Silvestrem. Na minimum se dostaly 27. prosince, kdy benzin stál 36,03 koruny za litr a nafta 37,56 koruny za litr v celorepublikovém průměru. V pravidelném mezitýdenním srovnání se ale zvýšení projevilo až nyní.

Zlevňování pohonných hmot trvalo týden co týden dva měsíce. Naposledy se průměrná cena zvedla na konci října. Benzin v mezitýdenním srovnání zlevňoval po 20. říjnu, ceny nafty začala klesat o týden později. Tehdy byly ceny výrazně vyšší než nyní. K loňskému 27. říjnu stál litr Naturalu 42,82 koruny a litr nafty 47,34 koruny, tedy zhruba o šest, respektive téměř deset korun více.

Nebylo to ale loňské maximum. Nejvýše byly ceny benzinu i nafty v polovině prázdnin, kdy se za litr benzinu platilo téměř 48 korun a za naftu v průměru skoro padesát.

Navzdory zdražení z posledního týdne zůstává průměrná cena za litr 95oktanového benzinu o korunu nižší, než byla před zahájením ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru. Nafta byla naopak levnější tehdy, a to o 1,40 koruny.

Analytici předpokládají, že cena pohonných hmot nebude dál dramaticky stoupat. „Očekávám, že budeme opět brzy svědky poklesu cen paliv, nicméně kvůli zpoždění čerpacích stanic za burzou mohou ceny pro motoristy ještě několik dní růst,“ řekl analytik XTB Jiří Tyleček.

Analytik Purple Trading Petr Lajsek dal aktuální zdražení do souvislosti s rostoucí cenou ropy. Tato surovina zdražuje zejména kvůli obavám z omezení ruské ropné produkce a také kvůli očekávanému oživení poptávky Číny po ropě. Kvůli nízkým zásobám lze podle Lajska očekávat i vyšší poptávku v USA. K rostoucí ceně přispěl i oslabující dolar, dodal.