Politické špičky na Hradě řešily muniční iniciativu i summit NATO

Brífink po jednání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice (zdroj: ČT24)

V pondělí se sešli na Pražském hradě k jednání o zahraniční politice nejvyšší ústavní činitelé. Připojila se k nim i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Prezident Petr Pavel po schůzce prohlásil, že hlavním bodem byla koordinace před nadcházejícím summitem NATO. „Nemohli jsme opomenout ani válku na Ukrajině,“ doplnila hlava státu.

Jedním z bodů summitu NATO bude úkol k vytvoření komplexní strategie a přístupu ve vztahu k Rusku, vyžaduje to systémovou změnu, řekl Pavel, který bude Česko na summitu reprezentovat. Dodal, že politické špičky na schůzce probíraly i bilaterální bezpečnostní ujednání s Ukrajinou. Taková dohoda bude mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) i symbolický význam, který není v mezinárodních vztazích zanedbatelný. Podepsána má být 18. července.

Hlavním obsahem summitu podle prezidenta bude, aby všichni členové Aliance zůstali jednotní v přístupu k hlavním bezpečnostním výzvám. Zároveň považuje za nutné posilovat obranyschopnost a schopnost odstrašení jakékoli agrese. Dalším bodem je podle Pavla shoda na komplexním balíčku podpory pro Ukrajinu, což vytvoří dlouhodobý předvídatelný rámec. Bude to znamenat větší roli NATO při koordinaci pomoci napadené zemi, ne však přímou účast, vysvětlil Pavel.

Události: Schůzka politických špiček na Hradě (zdroj: ČT24)

Dalším bodem summitu bude prohloubení spolupráce s indopacifickými partnery, konkrétně s Austrálií, Novým Zélandem, Jižní Koreou a Japonskem. „Všechny jsou demokratické, hodnotově sdílejí své postoje se zeměmi NATO a EU, sdílí stejné globální bezpečnostní i ekonomické výzvy a obavy. Proto koordinace s nimi dává naprosto jasný smysl,“ je přesvědčený prezident.

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zároveň na brífinku po schůzce avizovala, že příští týden do Česka přijede šéf izraelského Knesetu Amir Ohana, který bude v Praze jednat jak v dolní komoře parlamentu, tak s premiérem.

Muniční iniciativa

Na schůzce se také řešil stav české muniční iniciativy. Černochová uvedla, že Česko je připravené pokračovat, pokud na to získá dostatek finančních prostředků. „Proto jsem dnes (v pondělí) prosila kolegy, aby to zmiňovali při jednání s našimi zahraničními partnery. Pokud je vůle, aby ČR v iniciativě dál pokračovala, že jsme připraveni, ale potřebujeme další finanční prostředky,“ podotkla.

Muniční iniciativou si podle ní Česko a Evropa „kupují čas“ ve chvíli, kdy Evropa není schopná ani dva a půl roku po začátku ruské invaze na Ukrajinu munici v dostatečném množství produkovat sama. „Zacyklili jsme se v řadě předpisů a nařízení, zaspali jsme dobu. V ČR se rozbíhají další výrobní linky, budeme se snažit kapacity dohnat,“ uvedla.

Fiala doplnil, že Česko oslovuje státy, se kterými spolupracuje dlouhodobě. „Abychom mohli pokračovat dál, než se podaří navýšit kapacity výroby munice v Evropě, což jsme bohužel v minulosti zanedbali,“ dodal.

Vztahy se Slovenskem

Politické špičky se na schůzce věnovaly rovněž otázce česko-slovenských vztahů. Na rozvoji vztahů se Slovenskem je podle Pekarové Adamové zájem i nadále. „Nicméně tohle úzké přátelství a spojenectví nám umožňuje být k sobě asi ještě upřímnější, než je jinak běžné, a reflektovat, co se na Slovensku děje,“ poznamenala. Situací je znepokojena. Ústavní činitelé se podle ní shodli na tom, že vztahy se Slovenskem jsou velkou prioritou a že na nich chtějí pracovat i při určité upřímnosti, která je podle šéfky dolní parlamentní komory namístě.

Fiala uvedl, že jsou vztahy na mnoha úrovních výborné. „Přestože si se slovenskou vládou nerozumíme v některých zahraničněpolitických otázkách, to si myslím, že nemusí nijak naše vztahy výrazným způsobem oslabovat,“ řekl. Nejsou to totiž jen vztahy politické, ale také mezi společnostmi, rodinami.

Co se týče mezivládních konzultací, jejich obnovení není podle ministerského předsedy na pořadu dne. Pro takové jednání je podle něj naprosto klíčové setkání premiérů, přičemž předseda slovenské vlády Robert Fico se nyní zotavuje po květnovém atentátu.

Setkání po řadě měsíců

Pavel na závěr brífinku upozornil na aktivitu „šmejdů“, kteří na internetu v poslední době využívají i tváří vrcholných politiků při lákání na investice a další podobné aktivity. Lidi vyzval, aby si vše ověřovali. „Dostává se ke mně opravdu mnoho informací z různých zdrojů, že řada seniorů vložila všechny své úspory do naprosto pochybných aktivit. Potom jsou nejen předmětem podvodu a ztráty finančních prostředků, ale zároveň jsou často vyšetřováni pro praní špinavých peněz,“ řekl Pavel.

Zatímco v minulosti tito takzvaní šmejdi podle něj nabízeli sady hrnců, přikrývky a další věci, nyní nabízejí investice do různých fondů, podílových listů nebo nákup kryptoměn.

Prezident, šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová a premiér Fiala se k jednání o zahraničněpolitických tématech v tomto formátu sešli po téměř sedmi měsících.

Pekarová Adamová už v pátek avizovala, že by se při pondělní schůzce ráda věnovala i otázce česko-slovenských vztahů. Tuzemská vláda v březnu odložila plánované mezivládní konzultace kvůli rozdílným pohledům na zahraničněpolitické události, konkrétně na válku na Ukrajině.