Zemřel Zdeněk Altner. Vysoudil sociálním demokratům Lidový dům, pak s nimi válčil

Zemřel bývalý advokát Zdeněk Altner. Oznámil to jeho advokát Václav Veselý. V 90. letech pomohl Zdeněk Altner sociální demokracii získat zpět její historické sídlo Lidový dům. Kvůli odměně za své služby se potom s ČSSD léta soudil a letos na jaře mu soud přiznal 337 milionů korun.

Ať skončí soudní spory, které vyplynuly z dávných tahanic o Lidový dům, jakkoli, devětašedesátiletý Zdeněk Altner se to již nedozví. Jde přitom o spor, jenž může doslova zruinovat největší vládní stranu.

Podle Václava Veselého se kauza Zdeňka Altnera a ČSSD nyní přeruší, dokud neproběhne dědické řízení. „Až budou známi dědicové, tak bude pokračovat,“ přiblížil. Jak budou dědicové postupovat, však neví. „Já jsem v situaci, kdy už vlastně od pana Altnera nemám pověření. Mně to oznámila ráno rodina a požádala mě, abych to sdělil médiím,“ řekl k úmrtí klienta.

Po sociální demokracii chtěl Altner peníze, které mu údajně nedoplatila za jeho právní služby na konci 90. let. Odkazoval na smlouvu, jež mu měla zaručit odměnu z vysouzeného majetku. Letos mu pražský městský soud pravomocně přiznal požadovaných 18,5 milionu korun. Peníze ovšem měl dostat i s úroky, celkem tak soud stanovil odměnu téměř na 338 milionů korun. Nejvyšší soud, k němuž podala ČSSD dovolání, však rozhodl o odkladu vykonatelnosti rozsudku. Předtím se Altner neúspěšně snažil straně zablokovat účty, ta zase začala platit nikoli svému bývalému advokátovi, ale jeho věřitelům, kteří se sociální demokracii přihlásili.

Ačkoli spor o Lidový dům a následné přetahování s ČSSD proslavily Zdeňka Altnera zdaleka nejvíce, nebyla to jediná jeho práce. Před rokem 1989 pracoval jako podnikový právník, později se stal advokátem a také konkurzním správcem. Kontroverzní byla jeho správa zkrachovalého podniku OSAN, po které soud rozhodl, že musí Altner firmě zaplatit pět milionů korun. Současně se ale jako konkurzní správce OSANu setkal s tehdejším místopředsedou ČSSD Ivo Svobodou, jenž Altnera přivedl k jeho životní práci – sporu o Lidový dům. Smlouvu o zastupování se Zdeňkem Altnerem dojednal Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman.

Spor o odměnu, jenž následoval, však byl pro Altnera nanejvýš problematický i z profesního hlediska. V lednu 2011 byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů. Advokátní komora to zdůvodnila tím, že Zdeněk Altner porušil povinnost mlčenlivosti, když svůj spor s ČSSD medializoval a zveřejnil například údaje o finanční situaci strany.

Později zase nepravomocně dostal šestiměsíční trest vězení na Slovensku za maření konkurzního řízení. Podle tamních médií jako konkurzní správce jedné z firem neodevzdal všechny doklady konkurzního řízení.

Před trestním tribunálem měl Zdeněk Altner stanout i v Česku. Žaloba ho vinila ze zpronevěry. Ze zdravotních důvodů však k soudu nikdy nepřišel, a tak ani nezačal. V současnosti běží i spor notáře Václava Halbicha s ČSSD a firmou Alba o zaplacení 17 milionů korun. Halbich tvrdí, že s Altnerem na případu Lidového domu spolupracoval. Zdeněk Altner, který ve sporu vystupoval jako svědek, notářovy zásluhy bagatelizoval.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK