Zemřel senátor ČSSD Jan Hajda. Volit se bude až v řádném termínu na podzim

Ve věku 68 let zemřel břeclavský senátor Jan Hajda. V Senátu byl od roku 2006, letos mu končilo šestileté volební období v horní parlamentní komoře. Hajda byl předsedou senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu a členem Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova.

Doplňovací volby se v břeclavském obvodu konat nebudou. Podle volebního zákona se totiž doplňovací volby nekonají v posledním roce před uplynutím volebního období senátora. Uskuteční se tedy až řádné volby na podzim.

Podle jihomoravské předsedkyně ČSSD Naděždy Křemečkové zemřel Hajda v noci okolo 4:30. Předseda břeclavské organizace strany Jaroslav Válka dodal, že jeho stranický kolega bojoval s nemocí.

Ráno jsem obdržel zprávu od rodiny o úmrtí našeho kolegy senátora a mého přítele Jana Hajdy. Zemřel po těžké nemoci dnes ráno. Odchod dobrého člověka mě vždy naplní smutkem. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým.
Milan Štěch
předseda Senátu

Se smutkem přijal zprávu o Hajdově úmrtí i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, podle kterého byl Hajda moravský zemědělec a vinař tělem i duší. „Vždy jsem si cenil jeho odborné erudice podložené praktickými celoživotními zkušenostmi v zemědělském podniku. Upřímnou soustrast pozůstalým a Honzo, čest tvojí památce,“ uvedl Hašek. 

  • (1) Zanikne-li v průběhu volebního období z jakéhokoliv důvodu mandát senátora, vyhlásí prezident republiky doplňovací volby v příslušném volebním obvodu, kde byl senátor zvolen, a stanoví den jejich konání tak, aby se konaly nejpozději 90 dnů poté, kdy zanikl mandát senátora.
  •  (…)
  • (3) Doplňovací volby se nekonají v posledním roce před uplynutím volebního období senátora.
  •  Zdroj: Zákon o volbách do Parlamentu České republiky č. 247/1995 Sb.

Jan Hajda se narodil 22. října 1949 v obci Křepice na Břeclavsku. Po základní škole a gymnáziu vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. Poté pracoval v zemědělských družstvech a stal se předsedou Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova. Působil i jako předseda agrární komory břeclavského okresu. Kromě toho byl zastupitelem obce Pavlov na Břeclavsku.