Zázrak v děloze. Speciálním zákrokem lékaři zachraňují jednovaječná vícerčata

Události: Zázrak v děloze (zdroj: ČT24)

Jako zázrak v děloze popisují rodiče jednovaječných vícerčat zákrok, který jejich dětem zachránil život. Lékaři jím řeší problémy spojené se společnou placentou. V pražském Ústavu pro péči o matku a dítě každý rok provedou zhruba čtyřicet těchto zákroků. V pátek se s některými svými malými pacienty setkali.

Těhotenství Markéty Sýbové probíhalo normálně až do chvíle, kdy zdravotníci odhalili, že si trojčata mezi sebou cévami nerovnoměrně vyměňují krev. Jedno dítě je pak laicky řečeno dehydratované a další přetížené. Lékaři proto rozhodli o operaci.

„Pokud nepřerušíte spojení a nezabráníte přestupu krve, tak může dojít k úmrtí v děloze,“ popisuje primář pediatrie z Ústavu pro péči o matku a dítě Zbyněk Straňák. Zákrok provádějí lékaři laserem uvnitř dělohy. V centru fetální medicíny jich provedli už bezmála tři sta. Zachránili tak nejméně pět set dětí. V pátek se s některými z nich potkali.

„To je věc, která vám dá určitou naději, že tu práci děláte dobře, a zároveň vám dává motivaci, abyste v ní pokračovali,“ prohlašuje zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Ladislav Krofta. Před výkonem lékaři musejí pečlivě vážit rizika – bojují totiž o život hned několika pacientů najednou.