Zařiďte, abychom navýšení dostali taky, žádá senátory část rodičů, kteří již vyčerpali rodičovskou

UDÁLOSTI: Řada rodičů nemá jasno, zda na zvýšenou rodičovskou dosáhne (zdroj: ČT24)

Skupina rodičů malých dětí se obrátila na senátory, po kterých chce, aby zasáhli do způsobu, kterým vláda plánuje zvýšit rodičovský příspěvek. Ten se má zvýšit rodinám s dětmi do čtyř let, ale pouze, pokud do konce roku ještě nevyčerpají všechny peníze, na které mají v rámci rodičovské nárok. Řada dalších rodin si zase stěžuje, že jim princip zvýšení není jasný – ne každý totiž dosáhne na celých 80 tisíc, o které by měla rodičovská vzrůst. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto slíbilo, že připraví manuál.

Rodina s malým dítětem dostává zatím v rámci rodičovské 220 tisíc korun, které může vyčerpat různým tempem. Maximální měsíční výše se poněkud liší v závislosti na předchozích příjmech rodiče, který zůstává doma s dítětem, nejdéle lze peníze dostávat do čtyř let věku dítěte. Výši měsíčního příspěvku si rodiče stanoví na začátku, tím také určí, jak rychle částku vyčerpají, byť ještě mohou parametry v průběhu změnit.

Loterie nebo sázka o 80 tisíc, říkají někteří rodiče

Rodiny, kterým se dítě narodilo v posledních letech, však nevědomky uzavřely „sázku“ o 80 tisíc korun, argumentují odpůrci způsobu chystaného zvýšení rodičovské, které ve středu ve sněmovně prosadila vláda. „Když jsme se s manželem rozhodovali, nevěděli jsme, že se vlastně rozhodujeme pro takovou loterii,“ podotkla Karolína Dündar Huječková, která pečuje o syna starého rok a půl a rozhodla se, že využije možnost příspěvek vyčerpat rychle.

Někteří rodiče si v posledních měsících výšku částky měnili, aby jim na zvýšení ještě „zbylo“. „Dá se říci, že Úřad práce zaznamenal vyšší zájem ze strany rodičů. Přijímá průběžně opatření, aby byl zajištěn plynulý příjem žádostí,“ uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Kdo přesto celou rodičovskou vyčerpá do konce roku, dodatečné peníze od státu již nedostane, i kdyby na ně jinak nárok ještě měl. Další rodiny přidáno sice dostanou, ale ne celých 80 tisíc. Bude záviset na věku dítěte i na tom, kolik peněz ještě zůstane nevyčerpaných. Skupina rodičů proto apeluje na senátory, aby do novely zákona o státní sociální podpoře ještě zasáhli.

Zda je členové horní komory vyslyší a předpis vrátí poslancům s pozměňovacím návrhem, není ještě jisté. Zatím se spíše očekává, že návrh Senátem hladce projde a jediné, co bude ještě dělit rodiny, které příspěvek do konce roku nevyčerpají, od jeho 80tisícového navýšení, bude pak prezidentův podpis.

„Myslím, že můžu mluvit za Senát, že to tady podpoříme velkou většinou,“ avizoval předseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS).

Některé rodiny potom nemají jasno, zda se jich zvýšení příspěvku dotkne, nebo ne, případně zda ještě mohou kýžených 80 tisíc nějakým způsobem „zachránit“. Všichni potom budou muset požádat o úpravu vyplácení příspěvku.

V nejbližších dnech proto slíbilo ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnit manuál, jak správně postupovat. Rodiče, kterých se změna týká, by navíc měli dostat dopis od úřadu práce s podobným obsahem.