Žalobkyně se postavila proti zastavení stíhání Knetiga

Praha - Žalobkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podala stížnost proti soudnímu rozhodnutí zastavit stíhání Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí a nynějšího místopředsedy ODS Pavla Drobila. Policie podle mluvčí městského zastupitelství Štěpánky Zenklové proti němu nashromáždila dostatek důkazů.

Státní zástupkyně minulé pondělí podala na Knetiga obžalobu z nepřímého úplatkářství. Podle ní požadoval po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách. Obvodní soud pro Prahu 1 však následně mužovo stíhání zastavil. Server Česká pozice s odkazem na důvěryhodný zdroj napsal, že jediný svědek, kterého policie měla, uvedl, že se trestný čin nestal.

„Státní zástupkyně je přesvědčena, že v přípravném řízení byly nashromážděny takové důkazy, které umožňují nařízení hlavního líčení a postavení obviněného před soud,“ uvedla Zenklová. Žalobkyně si podle ní stojí za svým původním názorem, že Knetig trestný čin spáchal. Stížnost nyní bude posuzovat pražský městský soud.

Bývalý poradce podle médií sháněl „černé“ peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle policejního spisu nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS, napsal v minulosti server Lidovky.cz. Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.