Za nehodu, při které zemřel generál rozvědky, chce policie poslat řidiče mustangu před soud

Státní zástupce rozhodne o obžalobě muže, který podle závěru policejního vyšetřování způsobil loňskou tragickou nehodu u Špindlerova Mlýna. Zahynul při ní tehdejší zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Milan Jakubů. Policie své vyšetřování dokončila, navrhla státnímu zástupci, aby řidiče vozu, který se s autem Jakubů střetl, obžaloval z usmrcení a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nehoda, která otřásla jednou z trojice českých tajných služeb, se stala loni 21. září na krkonošské silnici z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. S rapidem, ve kterém cestoval Milan Jakubů, se čelně střetl Ford Mustang, který se v pravotočivé zatáčce dostal do protisměru. Jakubů zemřel, jeho spolujezdkyně utrpěla těžké zranění. Řidič mustangu a dvanáctileté dítě, které vezl, utrpěli lehká poranění.

Podle znaleckého posudku z odvětví silniční dopravy řidič mustangu v daném úseku výrazně překročil nejvyšší povolenou rychlost a také překročil nejvyšší možnou rychlost pro bezpečné projetí zatáčky. 

„Obviněnému muži hrozí postih za trestné činy usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě uznání viny a odsouzení ho čeká až šestiletý trest odnětí svobody,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Kromě znaleckého posudku má policie svědectví několika lidí, kteří popsali, co se dělo před nehodou. „Ze závěru tohoto šetření vyplynulo, že řidič vozidla Ford Mustang měl jet rychlejší jízdou již před místem nehody,“ podotkla mluvčí.

České televizi sdělila po nehodě jedna ze svědkyň, že mustang před nehodou předjížděl jiná vozidla. „Začal předjíždět přesně v té zatáčce pravotočivé, takže to všichni viděli,“ uvedla svědkyně jízdy aut. Televize Nova uvedla, že řidič závodil s dalším mustangem. To ale muž, kterému nyní hrozí soud, popřel.