Z rozhledny na Děčínsku spadly děti. Dvě utrpěly vážná zranění, dalších šest středně vážná

Události, komentáře: Pád dětí z rozhledny u Markvartic (zdroj: ČT24)

Devět dětí se krátce před devátou hodinou večer zřítilo z vyhlídkové věže Triangl u Markvartic na Děčínsku. Podle prvotních informací mělo jít o šest a později o sedm osob, mluvčí policie Veronika Hyšplerová počet upřesnila. Dvě děti s podezřením na vážné zranění transportovaly vrtulníky do Prahy, dvě osoby se středně vážným zraněním byly převezeny do Ústí nad Labem. Další čtyři děti se středně vážným zraněním jsou v děčínské nemocnici, řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník s tím, že o rozsahu zranění deváté osoby zatím nemá informace.

Děti podle Voleníka byly na dětském táboře. Věcí se zabývá policie, která nejprve poskytla součinnost zasahujícím hasičům. „V tuto chvíli byli na místo přizvání psycholog a policejní krizoví interventi a i z řad hasičů a záchranářů míří na místo krizoví interventi. Pro nás je teď stěžejní zjistit, o jaké zraněné děti jde, zjistit kontakty na jejich zákonné zástupce a o této události je informovat,“ uvedla Hyšplerová.

Policie také vyšetřuje příčiny a okolnosti neštěstí, pokračovat bude i v pátek. K neštěstí došlo v těžce přístupném terénu, záchranáři museli ke zraněným slaňovat.

Zprávy ve 23: Několik dětí utrpělo při pádu z rozhledny vážná zranění (zdroj: ČT24)

K zásahu vyrazilo pět jednotek hasičů, kteří poskytli dětem předlékařskou pomoc a z těžko dostupného terénu je předali záchranářům, sdělil jejich mluvčí Petr Pelikus. K události vyjel i místostarosta obce Markvartice Libor Kunte, aby se situací seznámil. Obec je vlastníkem pozemku, nikoli vlastníkem vyhlídky, dodal.

Obec pozdě večer na sociální síti X (dříve Twitter) uvedla, že pravděpodobnou příčinu neštěstí bylo přetížení plošiny na Trianglu. „Na plošině bylo v době havárie 15 dětí. Plošina je určena pro čtyři dospělé osoby,“ uvedla obec.

Dřevěná vyhlídková věž se nachází asi dva a půl kilometru od Markvartic a její plošina je asi tři metry nad zemí. Na rozhlednu je volný přístup, nejde o hlídaný objekt.

Předseda spolku Triangl Radomír Tulka České televizi řekl, že pravidelně kontroluje stav rozhledny – od jara má nové zábradlí. „Kolik (dětí) bylo nahoře, nevím. Není to hlídaný objekt. Na žebříku byla cedule upozorňující návštěvníky, že výstup je na vlastní nebezpečí a maximálně pro čtyři lidi. Ještě před třemi týdny tam ta cedule byla,“ řekl.