Výjimka z emisních limitů pro elektrárnu ve Chvaleticích neplatí, rozhodl soud

Udělená výjimka z emisních limitů pro oxidy dusíku a rtuť pro Elektrárnu Chvaletice neplatí. Krajský soud v Ostravě totiž zrušil rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které výjimku na šest let udělilo. České televizi informaci potvrdila mluvčí soudu Vilemína Hana Ondrušová. Pardubický kraj aktuálně přezkoumává, zda elektrárna splňuje dodržování emisních limitů. Pokud by se ukázalo, že ne, musela by snížit výrobu. Jinak by čelila vysokým sankcím.

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě přikázala, aby ministerstvo výjimku posoudilo znovu. „Rozhodnutí ministerstva životního prostředí se zrušuje,“ zní v rozsudku.

Výjimku pro oxidy dusíku a rtuť potvrdilo ministerstvo životního prostředí elektrárně ve Chvaleticích loni v listopadu. Elektrárna o ni usilovala už od roku 2019, třikrát ji od krajských úřadů v Pardubicích a Olomouci získala, ministerstvo ji ale dvakrát zrušilo. Nakonec ji přiznalo. S tím ale nesouhlasí justice. Podle soudů by byla přijatelnější výjimka na maximálně dva roky.

Ekologové výjimku odsuzují

Proti výjimce se bránilo i několik ekologických spolků, například organizace Greenpeace. Žalobu ke správnímu soudu nakonec podaly Hnutí DUHA nebo Frank Bold Society. Obávají se, že elektrárna emise snižovat nebude.

„Elektrárna měla posledních pět let na to, aby dosáhla emisních limitů. Platí od roku 2017 a začaly být účinné až v srpnu minulého roku. Pro všechny elektrárny tak byly čtyři roky na to, aby se mohly adaptovat na všechny podmínky. Naprostá většina velkých spalovacích zařízení v ČR to zvládla nebo dostala menší výjimku,“ uvedl dříve energetický expert z Hnutí DUHA Jiří Koželouh.

Podle elektrárny nedošlo k žádnému pochybení. Stěžuje si především na byrokracii procesu. „Kvůli energetické krizi a nedostatku elektřiny v celé Evropě jede Elektrárna Chvaletice skoro pořád naplno,“ uvedl už dříve mluvčí elektrárny Petr Dušek. Dodal, že elektrárna už čtyři roky čeká na tutéž výjimku, kterou všechny velké elektrárny a teplárny dávno dostaly.

V případu rozhodoval i Ústavní soud

Když ekologové podali žalobu, přiznal jí Krajský soud v Ostravě letos v červnu odkladný účinek. Kvůli tomu musela elektrárna dodržovat emisní limity ještě dříve, než soud rozhodl. Jak pro ČTK uvedla Laura Otýpková z organizace Frank Bold Society, soud tvrdí, že nepřiznáním odkladného účinku by hrozila závažná újma na životním prostředí, protože by chvaletická elektrárna mohla vypouštět rtuť i oxid dusíku v množství, které není v souladu se stanovenými emisními limity.

Proti tomu se elektrárna bránila ústavní stížností. Argumentovala především miliardovými škodami, které jí vzniknou, protože bude muset svůj provoz odstavit. Ústavní soud ale její stížnost odmítl.

Dodržování emisních limitů teď zkoumá pardubický krajský úřad

Protože výjimka stále neplatí, řeší nyní úředníci Pardubického kraje, jak elektrárna dodržuje emisní limity. Zjišťují, kolik rtuti a oxidu dusíku do ovzduší vypouští. Řízení může trvat i několik měsíců.

„V tuto chvíli budeme posuzovat, zda Elektrárna Chvaletice splňuje stanovené limity v případě oxidu dusíku a rtuti. Toto řízení bude zakončeno rozhodnutím krajského úřadu, ke kterému se samozřejmě elektrárna může odvolat k ministerstvu životního prostředí,“ řekl dříve pro Českou televizi mluvčí krajského úřadu Dominik Barták.