Vnuk s kamarádem zabil babičku, dostali 17 a 15 let

Praha - Za vraždu seniorky v Nymburku dnes krajský soud uložil Lukáši Šefčíkovi 17 let a Petru Novákovi 15 let vězení. Oba muži podle soudu vraždu naplánovali, aby získali její majetek. Přísnější trest dostal vnuk zavražděné, který svou babičku podle verdiktu udusil polštářem. Na případ se málem nepřišlo, protože nebyla nařízená pitva. Vraždu na policii ohlásila matka druhého obžalovaného, který se jí s tím svěřil. Rozsudek není pravomocný, jeden z advokátů se proti němu odvolal. Případem se tak bude zabývat pražský vrchní soud.

Případ se podle žaloby stal loni 9. srpna v nočních hodinách, kdy oba muži po předchozí domluvě přišli do bytu k dvaasedmdesátileté ženě, která spala. Jedenadvacetiletý Šefčík ji údajně udusil polštářem a dvaadvacetiletý Novák ji při tom podle žaloby držel za ruce. Vnuk měl po její smrti získat do svého vlastnictví byt a další majetek, svému komplicovi za pomoc při činu slíbil peníze. Muži si z bytu po vraždě odnesli zlaté šperky, které v pražském klenotnictví prodali za více než 3 000 korun, aby měli peníze na drogy.

Tělo zavražděné ženy bylo nalezeno až několik dní po činu. Vzhledem k tomu, že na něm nebyly znatelné známky násilí, se nekonala soudní pitva a lékaři tělo jen ohledali. Na vraždu se přišlo až poté, co se Novák opil a svěřil se své matce, která si jeho výpověď nahrála a oznámila to policii. Předseda trestního senátu Ivo Zelinka při odůvodnění rozsudku neprovedenou pitvu označil za selhání zdravotnického systému, kvůli němuž soudu chyběl základní důkaz. „Nedbalý postup lékařů vedl k absenci hlavního důkazu,“ poznamenal Zelinka.

Podle soudce se v případu objevila ještě další chyba, když obžalovaný Šefčík neměl na začátku přípravného řízení advokáta a úvodní policejní výslechy obžalovaných soud nemohl použít. O vině obou mužů však podle soudu rozhodl ucelený řetězec důkazů, které do sebe vzájemně zapadaly. Oba muže podle soudu usvědčila zejména věrohodná výpověď, kterou nahrála Novákova matka, a moták z vazební věznice, v němž Šefčík svého komplice přemlouval, aby změnil svou původní výpověď. Tvrdil v něm, že proti nim neexistuje ani jeden důkaz. „Babču jsme udělali 10. srpna, pak děláme blbý a vůbec nevíme, kdy zemřela,“ citoval z motáku soudce. Dopis zabavila vězeňská služba.