Vláda chce do státního rozpočtu víc peněz z dividendy ČEZu. Stanjura už plánuje úspory na ministerstvech

Události: Hospodaření státu (zdroj: ČT24)

Vláda by mohla letos získat z dividendy ČEZu do státního rozpočtu víc než zatím plánovaných zhruba čtyřicet miliard korun. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jeho záměr je součástí širšího plánu, jak letos dodržet schodek 295 miliard korun. Vláda totiž letos zatím hospodaří s horšími výsledky, než předpokládala. Kromě této dividendy by letos mohly deficitnímu státnímu rozpočtu pomoci i úspory, které by se měly týkat hlavně provozu ministerstev a dalších státních institucí.

Před dvěma týdny šéf nejbohatší státem ovládané firmy Daniel Beneš oznámil, že by ČEZ mohl do státního rozpočtu poslat díky rekordnímu zisku dividendu čtyřiačtyřicet miliard korun. „Je to dáno mimo jiné tím, že jsme opravdu měli rekord na našich dvou jaderných elektrárnách ve výrobě,“ vysvětloval v březnu Beneš. 

Čistý zisk ČEZu loni vzrostl hlavně kvůli vysokým cenám energií na víc než osmdesát miliard korun. To je o víc než sedmdesát miliard vyšší částka než v roce 2021. Stát vlastní v největší české energetické skupině zhruba sedmdesát procent akcií. Ministr financí ale pro ČT poprvé připustil, že by stát letos mohl chtít od ČEZu víc peněz než navrhuje firma. Podobně už to udělal loni.

Rozpočtový schodek ke konci března vystoupal na rekordních 166 miliard korun. „V rozpočtu jsme počítali s částkou kolem čtyřiceti miliard. Je třeba si říct, že to je zakomponováno už do návrhu státního rozpočtu a uvidíme, jaký přesně bude návrh představenstva a jak se k tomu vláda postaví,“ řekl Stanjura. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„První návrh připraví představenstvo společnosti a může se zopakovat, to nevylučuju, loňský scénář, kdy já jsem jako za vládu, protože ministerstvo financí vykonává vlastnická práva, dal návrh na vyšší výplatu dividendy, a ten valná hromada poté schválila,“ zmínil ministr financí. Jeho návrh podpořil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). 

Plán vlády vybrat od ČEZu víc peněz do státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně podporují i opoziční poslanecké kluby. Podle nich by měla vláda použít vybrané miliardy hlavně na pomoc s vysokými cenami energií.  

„Férové je vždycky využít to tam, kde se vzalo. A protože vláda udělala buď pozdě všechna opatření, anebo je neudělala vůbec, tak to všechno zaplatily domácnosti, případně firmy,“ reagoval na návrh místopředseda dolní komory Karel Havlíček (ANO).

Lídr hnutí SPD Tomio Okamura řekl, že je třeba distribuovat peníze z dividend ČEZu na to, aby se snížila míra zdražování a zlepšila se životní úroveň lidí. 

Další plánované škrty v rozpočtu

Kromě vyšších příjmů od ČEZu plánuje ministr financí zlepšit stav letošního zadluženého rozpočtu i pomocí škrtů v provozních výdajích. Vláda zatím na daních a dalších odvodech vybrala o 166 miliard méně, než utratila. Už za první tři měsíce tak vyčerpala víc než polovinu letošního plánovaného schodku. „Jsme připraveni snížit ty výdaje tak, abychom deficit dodrželi,“ dodal. 

O případných úsporách jsou ministři kabinetu připraveni s šéfem resortu financí jednat. „Určitě jsme připraveni učinit úspory. Resort zemědělství už učinil vstřícné kroky při schvalování rozpočtu pro letošní rok,“ avizoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) pak chce jeho resort „hledat efektivitu v nevyužitých budovách nebo tam, kde je majetek ministerstva.“ 

Pokud stát své hospodaření do léta nezlepší, kabinet by podle Stanjury mohl přijít s úsporami ve druhé polovině roku. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Fialův kabinet plánuje za celý letošní rok vybrat na daních a dalších odvodech jeden bilion a 935 miliard korun. Výdaje mají dosáhnout dvou bilionů a dvou set třiceti miliard. Dodržení letošního plánovaného schodku, což je 295 miliard, je i přes prozatímní nepříznivá letošní čísla  velmi důležitým cílem nejen ministra Stanjury, ale i dalších koaličních lídrů. 

„Priorita je jednoznačně neprohlubovat schodek a zachovat jej tak, jak je naplánováno v rozpočtu na tento rok, a proto určitě ty úsporné kroky jsou cestou, kterou bychom šli, nikoli zvyšování dluhu,“ uvedla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

Vláda to ale nebude mít s dodržením navrženého letošního deficitu jednoduché. Kromě toho, že už teď vyčerpala víc než polovinu schváleného schodku, bude muset najít například ještě dalších víc než patnáct miliard na mimořádné červnové zvýšení důchodů. Na mimořádnou valorizaci penzí totiž kabinet při schvalování rozpočtu žádné peníze nevyčlenil.