Vinohradská nemocnice podala trestní oznámení na Peterkovou. Žena tvrdila, že se ji pokusili otrávit

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze podala trestní oznámení na Janu Peterkovou pro podezření z šíření poplašné zprávy. Bývalá novinářka v červnu na sociální sítí tvrdila, že se ji v nemocnici pokusili otrávit. K ošetření tam záchranáři ženu převezli poté, co omdlela před soudní síní, kde probíhalo jednání v případu recidivisty Patrika Tušla. Sama Peterková byla už v minulosti potrestána za šíření poplašné zprávy v období koronavirové pandemie. Soud jí letos pravomocně uložil dvouletou podmínku.

„Fakultní nemocnice Královské Vinohrady podala dne 7. července 2023 k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 10 trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy,“ uvedla nemocnice v prohlášení na svém webu. Informaci České televizi potvrdila také mluvčí špitálu Tereza Romanová.

„Paní J. P., která byla převezena dne 7. 6. 2023 zdravotnickou záchrannou službou z Justičního areálu Na Míčankách v Praze 10 do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady k poskytnutí zdravotní péče, se následně veřejně, a to i prostřednictvím sociálních sítí, vyjadřovala v tom smyslu, že údajně ji měla poskytovaná zdravotní péče ohrožovat na životě, případně zdraví,“ vysvětlila důvod podání trestního oznámení nemocnice.

Peterková v červnu na sociální sítí mluvila o tom, že se ji v nemocnici snažili otrávit. „Nevím, co do mě v té nemocnici naprali. Dostala jsem pět infuzí,“ řekla ve videu Peterková a pokračovala: „Nevím, čím se mě tam pokusili otrávit, nevím, co ve mně je.“

Peterková zkolabovala 7. června před soudní síní, kde probíhalo líčení v případu nebezpečného pronásledování kvůli obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka, ve kterém čelí obžalobě Patrik Tušl. Ten je spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem stíhán také kvůli výtržnictví.

K soudu přišly trojici podpořit desítky příznivců, mezi nimiž byla i Peterková. Před jednací síní skandovali, zpívali českou hymnu a kritizovali média. Žena kolem jedenácté hodiny pravděpodobně omdlela a záchranka ji následně odvezla do nemocnice.

Trest za dezinformace o očkování a NATO

Bývalá novinářka byla letos v květnu pravomocně odsouzena za to, že ve videích na sociálních sítích mluvila o smyšleném drastickém vyšetřování a léčení dětí v nemocnicích či o nuceném očkování proti covidu-19. Uvedla také například, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti, které se budou chtít dostat na dětská hřiště.

Prohlašovala rovněž, že vojáci zastřelí každého, kdo se odmítne nechat odvést k očkování proti koronaviru. Soud ženě uložil dvouletý podmíněný trest a stanovil tříletou zkušební dobu, ve které se musí chovat řádně.

I toto soudní líčení narušovali příznivci obžalované, kteří v jednu chvíli dokonce vylomili dveře jednací síně Městského soudu v Praze a skandovali hesla o gestapu a fašistickém státě. Soud musel jednání přerušit a rozsudek vynesl už s vyloučením veřejnosti. Incident podle posledních informací prověřuje policie pro podezření z výtržnictví.

Peterkové už justice dříve za lži o úmrtích v domě seniorů uložila pokutu 250 tisíc korun. Žena proti tomu podala dovolání k Nejvyššímu soudu, dovolat se plánuje i proti podmíněnému trestu.