Ve vládě skončí Julínek, Řebíček, Čunek a Stehlíková

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes vystoupil s konečným oznámením podoby vládní rekonstrukce. Pokud změny odsouhlasí prezident, vládu podle očekávání opustí k 23. 1. 2009 ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), po vlastní rezignaci ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) a nakonec i ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Topolánek považuje změny ve vládě za politické rozhodnutí podléhající obecným požadavkům. Premiér všem dotyčným členům a člence vládního kabinetu za jejich přínos v dosavadním působení poděkoval. Jména nových ministrů si zatím nechal pro sebe s tím, že jejich jména oznámí "v pravý čas". Při obsazování křesel ale podle svých slov vezme v potaz návrhy koaličních stran.

Topolánek ocenil krok vicepremiéra Čunka, který sám dnes dopoledne rezignoval na své funkce ve vládě ČR. „Povýšil zájmy celku nad zájmy osobní. Pokládám tento krok za historický precedens,“ komentoval Čunkovu rezignaci premiér. Především se Mirek Topolánek zastavil u ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který slovy premiéra dokázal připravit nutné a velmi nepopulární změny v rezortu, díky nimž je zdravotní péče dnes dostupnější a solidárnější. „Jeho výměna byla pro mě jedním z nejtěžších osobních rozhodnutí ve funkci předsedy vlády,“ dodal Topolánek, podle kterého ale Julínek ztratil schopnost přesvědčit koaliční partnery.

Obměna kabinetu podle premiéra neznamená, že by odcházející členové vlády pracovali špatně: „Existují vnitrostranické a politické důvody, proč tito lidé odcházejí.“ Ministr dopravy Řebíček podle Topolánka do resortu vnesl odborný a neideologický přístup a dokázal připravit realistickou a propracovanou koncepci dopravní infrastruktury. Džamilu Stehlíkovou pochválil za to, že do své problematiky vnesla lidský rozměr a o prestiž svého resortu svedla „nelehký souboj“.

Šídlo: Lidovci opakují stejnou chybu

Podle Jindřicha Šídla, vedoucího domácí redakce Hospodářských novin, zvolili v minulosti lidovci Jiřího Čunka z naprostého zoufalství: „Na tuhle personální nouzi, která je ve straně zjevná, narazí při výběru nového lídra.“ Také nominace Jana Bürgermeistera na ministra dopravy připadá Šídlovi jako vydařený vtip: „Pokud chce mít Topolánek ve vládě druhého Jiřího Čunka, tak může.“

Řebíčka možná vystřídá Petr Bendl

Mirek Topolánek:

„Julínek se ne vlastní vinou stal hromosvodem negativních emocí.“

Zelení navrhli na místo Džamily Stehlíkové hudebníka Michaela Kocába. Jiřího Čunka mají podle širšího vedení KDU-ČSL nahradit ministr bez portfeje Cyril Svoboda a ve vicepremiérské funkci ministryně obrany Vlasta Parkanová: „Z mého osobního hlediska to bylo překvapení, které je pro mě samozřejmě čest a výzva.“ I když ODS zatím o náhradnících Řebíčka a Julínka nerozhodla, vypadá to, že dopravu povede bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. Zdravotnictví by podle spekulací mohla od Julínka převzít senátorka Daniela Filipiová nebo náměstek Marek Šnajdr. O svých záměrech chce Topolánek 19. ledna informovat výkonnou radu občanských demokratů.

Paroubek: Vláda by měla požádat sněmovnu o vyslovení důvěry

Podle předsedy opoziční ČSSD Jiřího Paroubka by vláda měla nyní přijít do sněmovny a požádat ji o vyslovení důvěry. Změny ve vládě ale označil spíše za kosmetické. Předseda Strany zelených Martin Bursík změny ve vládě uvítal: „Konečně se ledy pohnuly. Myslím, že jsme k tomu přispěli tím, že jsme trvali na tom, že jde o prestiž vlády, aby k personálním změnám došlo.“ Podle ministra financí Miroslava Kalouska bude takto obměněná vláda pracovat ze všech sil a úspěšně.