Valachová: Foldyna by se měl přestat chovat nefér, své výroky o volbě ombudsmana nepotvrdil

Kateřina Valachová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Je to voják v první linii,“ říká o funkci veřejného ochránce práv poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Zvolení Stanislava Křečka na tuto pozici respektuje, i když podle ní by byl lepším kandidátem Vít Schorm. Neprokázané výroky jejího spolustraníka, poslance Jaroslava Foldyny do volby podle Valachové nepatřily. „Měl by se přestat chovat nefér,“ řekla v Interview ČT24. V pořadu mluvila i o vzniku Národní sportovní agentury a změnách DPH u piva.

„Veřejný ochránce práv má za povinnost, že každý, kdo se na něj obrátí, musí být vyslyšen,“ říká Valachová. Podle dosavadních výroků Stanislava Křečka, které pronesl po svém zvolení do funkce, se ale neobává, že by takovou povinnost neplnil. „Myslím, že je tady prostor, aby si Stanislav Křeček a zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková rozdělili agendy podle toho, které jsou jejich srdci bližší,“ vysvětluje.

Výsledky druhého kola volby ombudsmana byly pro Valachovou překvapením. O tom, zda je mohly ovlivnit výroky jejího spolustraníka a poslance Jaroslava Foldyny, ale nechtěla spekulovat. Foldyna totiž ve středu uvedl, že se dozvěděl o tom, že ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek poslal předsedům stran SMS ve kterých „v podstatě vyhrožoval problémy“, pokud budou volit právě Křečka.

Valachová žádala Foldynu o informaci, kdo a kdy zprávy rozesílal, to jí ale neprozradil. „Pokud nejsem schopný ten svůj názor prokázat, tak takhle silné výroky do volby ombudsmana nepatří,“ říká politička. 

Řešení situace ale Valachová ponechá na nejbližším jednání poslaneckého klubu. „Chci, aby Foldyna přestal hrát nefér a podrazácky,“ vzkázala mu.

Tématem Interview ČT24 byla i nově vzniklá Národní sportovní agentura. „Jsem přesvědčená, že si sportovci a sport zaslouží vlastní instituci,“ říká bývalá ministryně školství. Právě pod tento úřad sportovní agenda spadala.

Hlavní důvod, proč Valachová vznik agentury podle svých slov podpořila, byla postava někdejšího hokejového brankáře a poslance Milana Hniličky (za ANO), který nyní úřad vede. „Věřím, že jako sportovec bude mluvčím sportovců a sportovkyň a že tím tahem na branku dodělá všechno, co se v minulosti nepovedlo,“ vysvětluje.