V neděli může mít silný vítr v Česku v nárazech až 90 kilometrů za hodinu

Vítr Česko zasáhne i v neděli (zdroj: ČT24)

Počasí o následujícím víkendu bude velice proměnlivé. V sobotu bude na horách sněžit i pršet, postupně se ale bude oteplovat. V neděli odpoledne by však zase mělo začít sněžit a navíc opět zesílí vítr. Jeho nárazy nebudou tak prudké jako při nedávné bouři Sabina, zejména na západě a jihu Čech však může mít v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu, v dalších regionech nárazy dosáhnou 70 kilometrů za hodinu. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro celou republiku, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

I když některá místa Česka indikují blížící se jaro, následující víkend bude, co se týče počasí, opět velice proměnlivý. Během noci na pátek napadlo na horách přes pět centimetrů nového sněhu, do konce dne by nového sněhu zejména v Krkonoších a na Šumavě mohlo být až 15 centimetrů. Připadne také v Jeseníkách, v Beskydech i na Českomoravské vrchovině.

V sobotu by ale mělo pršet nebo sněžit už jenom minimálně. Postupně se začne oteplovat, a to na osm až dvanáct stupňů, takže i na horách začne během dne pršet. Teploty v noci se budou pohybovat okolo nuly. Přechodně může být polojasno, ale jinak bude oblačno až zataženo.

Neděle přinese oteplení i vítr

Nejvíce deštivá bude neděle, na horách by mělo spadnout až 35 milimetrů, převažovat bude zataženo. Sněžit na horách začne opět ke konci dne, připadnout by pak mělo až pět centimetrů nového sněhu.

V neděli bude také hodně foukat, ČHMÚ vydal výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, která platí pro celou Českou republiku. Nárazy budou dosahovat rychlosti přes 70 kilometrů v hodině.

Nejvíce větrno bude na horách, tedy v západní části Jeseníků, v Krušných horách a na Českomoravské vrchovině. „V tisíci metrech bude teplota sice jen minus jeden stupeň Celsia, pocitově nám to ale bude připadat jako minus 10 stupňů Celsia, právě kvůli silnému větru,“ dodává meteoroložka ČT Marie Odstrčilová.

Počasí na příští týden
Zdroj: ČT24

Nebezpečí větru

Silný vítr může v neděli poškodit stromy a způsobit také menší škody na budovách. Řidiči musí počítat s komplikacemi v dopravě. Na horách je potřeba omezit túry a nevydávat se hlavně do hřebenových partií.

Pro kraje Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský platí výstraha od nedělních 11:00, pro zbytek republiky od 16:00. V obou případech končí její platnost v pondělí v 08:00. Vítr ale nebude tak silný jako při nedávné vichřici Sabina, kdy měl v nížinách rychlost až 100 kilometrů za hodinu, na Sněžce v nárazech dokonce až 198 kilometrů za hodinu.