V Česku klesá počet interrupcí i uživatelek antikoncepce, je za tím i menší zájem o sex

Větší zodpovědnost, menší zájem o sex, ale i změny ve složení obyvatel. Tak si lékaři vysvětlují pokles uměle přerušených těhotenství v Česku. Jejich počet se vloni poprvé dostal pod dvacet tisíc, souběžně s tím se podle lékařů snižuje i počet uživatelek hormonální antikoncepce.

Podle předběžných výsledků zaznamenal Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) vloni o pět procent méně interrupcí než v roce 2016. Počet uměle přerušených těhotenství se tak dostal na úroveň z konce 50. let minulého století. „Podle předběžných výsledků evidujeme 19 389 uměle přerušených těhotenství, z nichž bylo 4066 provedeno farmakologickou metodou (potratovou pilulkou),“ doplnil pro ČT mluvčí ÚZIS Jiří Tráva.

Jednou z možných příčin je podle odborníků větší zodpovědnost sexuálně aktivních lidí. Pro ČT to uvedl předseda Sdružení soukromých gynekologů Vladimír Dvořák. Češi ale stále častěji spoléhají na jiné metody antikoncepce, protože spotřeba hormonální antikoncepce v posledních letech klesá. Podle Petra Křepelky z Ústavu pro péči o matku a dítě také Češky používají méně nitroděložní tělíska.

Kromě zodpovědnějšího chování souvisí úbytek potratů také s poklesem zájmu o sex, který se podle studií objevuje u mladých lidí v některých západních zemích. Křepelka pak doplňuje, že jde i demografický vývoj: Zřejmě bude i méně případů těhotenství.

Potratové pilulky v Česku od roku 2014

Podle dat ÚZIS počet potratů provedených v Česku dlouhodobě klesá od devadesátých let. Ještě na přelomu tisíciletí převyšoval počet interrupcí 32 tisíc za rok, o pět let později už poklesl na hranici 25 tisíc. 

Legálně lze těhotenství přerušit na žádost ženy, pokud délka těhotenství nepřekročí dvanáct týdnů. Do čtyřiadvacátého týdne je možné provést potrat pouze ze závažných zdravotních důvodů. Od poloviny roku 2014 je navíc v Česku možné kromě chirurgické metody využít i potratovou pilulku: ta je povolena jen do konce sedmého týdne těhotenství.

Češky ale ve většině případů stále volí chirurgickou metodu. Předseda Sdružení soukromých gynekologů Vladimír Dvořák si to vysvětluje tím, že pro řadu žen je pohodlnější jít jednorázově do nemocnice, než po pilulce čekat doma na potrat. To totiž může trvat až měsíc. Podle něj ale mají obě metody svá rizika a nelze říct, která je bezpečnější.