V Brandýse nad Labem a Znojmě nově fungují Pošty Partner Plus

Události: Nové Pošty Partner Plus (zdroj: ČT24)

Další dvě pošty v pondělí otevřely v takzvaném režimu Partner Plus. Znamená to, že jejich provoz platí města a fungují nad rámec vládou stanoveného počtu dvou tisíc devíti set provozoven. Nově mohli takové pobočky navštívit lidé v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi a ve Znojmě.

Po dvou měsících se vrátila do práce Lenka Rothová, její klienti zase na poštu, kterou mají blíž k domovům ve Znojmě-Příměticích. Zatímco náplň práce se Lence Rothové nezměnila, zaměstnavatel ano. Nyní je jím městský úřad, který poštu provozuje. „Městský rozpočet to zatíží ve výši asi jednoho a půl milionu korun ročně. Teď budeme zjišťovat zájem obyvatel Přímětic a okolních obcí – a podle toho se budeme rozhodovat, zda bude potřeba posílit personální obsazení,“ uvedla starostka Znojma Ivana Solařová (ANO).

O Poště Partner Plus uvažovala i jiná města na jihu Moravy – například Břeclav nebo Hodonín. Kvůli finanční náročnosti od toho ale nakonec upustila.

Náklady jsou podle mluvčího pošty řádově v desítkách tisíc korun měsíčně, státní podnik potom vyplácí šest korun za každou transakci. „Zájem registrujeme, probíhají teď další jednání v řádu jednotek,“ sdělil mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Celkem nyní funguje jedenáct poboček Pošty Partner Plus v devíti městech. Kromě těch pražských vznikly všechny v posledních dvou měsících. Svou poštu si od července platí například i Jihlava. „Oblast Horního Kosova je v Jihlavě velmi rozvíjející se oblast a dávalo nám smysl tam tu poštu zachovat,“ zdůvodnil primátor Petr Ryška (ODS). Po odečtení příjmů to krajské město vyjde zhruba na milion korun ročně.