Unijní ministři obchodu jednali o energetické krizi. Síkela varoval před závody v subvencích

Evropští ministři obchodu se v pondělí sešli na neformálním jednání v Praze. Podle českého zástupce Jozefa Síkely (za STAN) se debatovalo zejména o diverzifikaci unijních obchodních vztahů. EU podle něj situaci podcenila zejména při nákupu fosilních paliv, když se ve velké míře spolehla na dodávky z Ruska. Dalším důležitým bodem jednání byly evropsko-americké obchodní vztahy.

Podle Síkely čelí evropská ekonomika řadě výzev kvůli ruské agresi vůči Ukrajině. „Obchod je jedním z nástrojů, který nám může pomoci tyto výzvy překonat. Z tohoto pohledu je třeba vnímat zahraniční obchod nejen jako obchodní nástroj, ale také jako geopolitický nástroj,“ řekl ministr před začátkem neformálního jednání.

EU podle něj podcenila diverzifikaci obchodních vztahů zejména při nákupu fosilních paliv, když se ve velké míře spolehla na dodávky z Ruska. „Proto je do budoucna nutné zaměřit se na maximální rozmanitost, a zejména na to, abychom dělali obchody s těmi, kdo s námi sdílí stejné nebo velmi podobné hodnoty,“ zdůraznil Síkela.

O potřebě změny obchodních vztahů v reakci na konflikt na Ukrajině mluvili všichni účastníci jednání. „Budeme jednat o tom, jak by měla vypadat obchodní reakce na ruskou agresi na Ukrajinu,“ uvedl eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis při příchodu na schůzku. 

Podle českého ministra by diverzifikaci obchodu měly pomoci nové dohody o volném obchodu. EU podle něj jedná zejména s Kanadou, Novým Zélandem, Chile a Mexikem a ministr vyjádřil přesvědčení, že by tyto smlouvy mohly být připraveny k podpisu do konce českého půlročního předsednictví v Unii. Zvolení Luize Inácia Luly da Silva brazilským prezidentem by podle Síkely mohlo pomoci i k pokroku v jednání s latinskoamerickým obchodním blokem Mercosur.

Obchodní vztahy EU a USA

Dalším významným bodem jednání byly obchodní vztahy mezi EU a USA. Podle Dombrovskise o nich ministři jednali už v neděli při galavečeři na Žofíně. K evropským představitelům se připojila americká zmocněnkyně pro obchod Katherine Taiová, se kterou ministři mluvili o nadcházejícím zasedání evropsko-americké Rady pro obchod a technologie (TTC).

„Transatlantická spolupráce má extrémní ekonomický i geostrategický význam. Doufám, že naše diskuze přispěje k úspěšnému výsledku příštího setkání Rady pro obchod a technologie, které usnadní fungování firem na obou stranách,“ řekl Síkela na tiskové konferenci. „Musíme se soustředit na vzájemnou spolupráci a neriskovat závody v subvencování.“

Eurokomisař Dombrovskis na brífinku uvedl, že Unie společně s americkými partnery hledá kompromis, který by zajistil efektivní transatlantický obchod, který bude zároveň šetrnější k životnímu prostředí.

Brífink po jednání unijních ministrů obchodu (zdroj: ČT24)

„Chceme oznámit Transatlantickou iniciativu pro udržitelný obchod a Akt o snižování inflace. Řada zelených dotací v tomto aktu diskriminuje evropské výrobce automobilů, baterií a dalších. Chceme proto vytvořit společnou pracovní skupinu na vysoké úrovni, která se bude těmto otázkám věnovat. Měla by se poprvé sejít tento týden,“ řekl eurokomisař.

Síkela na tiskové konferenci zároveň zmínil, že se ministři shodli na nutnosti digitalizace unijního obchodu. „EU se chce přizpůsobovat současným trendům. Musíme zajistit, aby naše firmy mohly jednoduše digitálně obchodovat a udržet si tak svoji konkurenceschopnost, čímž by posilovaly inovativní schopnost celé Unie.“