TÉMA

Diverzifikace

Z poloviny na jednotky procent dovozu. Ruským palivům se evropský trh zavře

Německo už není odkázáno na dovoz ruských energií, prohlásil letos v lednu spolkový ministr financí Christian Lindner. Zatímco nyní jeho vyjádření nevyvolalo větší pozornost, ještě před rokem by něco takového bylo nemyslitelné. Pouhý měsíc předtím, než Moskva zahájila plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, Berlín stále řešil povolení pro spuštění ruského plynovodu Nord Stream 2 a zdráhal se připustit, že by třeba projekt kvůli chování Moskvy zcela obětoval. O rok později je ale všechno jinak.
19. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 15:06|

Unijní ministři obchodu jednali o energetické krizi. Síkela varoval před závody v subvencích

Evropští ministři obchodu se v pondělí sešli na neformálním jednání v Praze. Podle českého zástupce Jozefa Síkely (za STAN) se debatovalo zejména o diverzifikaci unijních obchodních vztahů. EU podle něj situaci podcenila zejména při nákupu fosilních paliv, když se ve velké míře spolehla na dodávky z Ruska. Dalším důležitým bodem jednání byly evropsko-americké obchodní vztahy.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 15:14|

Polsko má nový plynovod, surovinu dodá z Norska

V Polsku byl slavnostně uveden do provozu plynovod Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích. Jde o další krok ve snaze Evropské unie zajistit větší diverzifikaci v dodávkách plynu i zemím ve středovýchodní Evropě, konstatovala Evropská komise (EK).
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 19:20|

Bolsonaro je nepředvídatelný, může podepsat v Moskvě cokoliv, analyzuje odborník na Latinskou Ameriku

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je na zahraniční cestě v Moskvě, kde se ve středu setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, to vše v době napjaté situace mezi Ruskem a sousední Ukrajinou. To ale brazilského prezidenta příliš nezajímá, podle Lukáše Perutky z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy mu jde především o sebe a posílení mezinárodního obrazu před nadcházejícími volbami.
16. 2. 2022|