Úklid ulic bez odtahů je méně kvalitní

Praha – Asi dvacetina pražských řidičů ignoruje značky dočasně zakazující parkování v jednotlivých ulicích během tzv. blokového čištění. Po nedávném rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který rozhodl o povinnosti města vracet auta odtažená tzv. ve veřejném zájmu, se neukáznění řidiči takřka nemusí bát odtahu. Jejich auta mizí z ulic pouze tehdy, když stojí na vpusti nebo nad kanálem. Město se rozhodlo, že kvůli kritizované povinnosti vracet odtažené vozy odvedou při letošním úklidu více práce metaři a méně velkých strojů. Úřady přitom přiznávají, že výsledek nebude na takové úrovni jako dříve.

Nejvyšší správní soud v zimě rozhodl, že město pochybilo v případě, kdy před úklidem odtáhlo starou nepojízdnou škodovku a nevrátilo ji na původní místo. Majitelka si pro vrak přišla až po několika letech, za stání na odtahovém parkovišti pak měla zaplatit desetitisíce. Magistrát proto rozhodl, že auta kvůli čištění odtahovat nebude. Odtahy a následné vracení aut by podle radních příliš zdržovaly.

Ani řidiči, kteří nejsou ochotni na chvíli přeparkovat, ale neocení následek své liknavosti. „Kvalita čištění klesá, protože se nedostaneme na všechna místa,“ upozornil mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Omezení odtahů ale považuje vedení hlavního města jen za dočasné opatření. „Rada podala ústavní stížnost s cílem, aby se to vrátilo do původní podoby,“ uvedl náměstek primátora Karel Březina. Pocitu provizoria odpovídá také částka, kterou musí lidé, kteří o auto dočasně přijdou, zaplatit za dvojitý odtah – 920 korun. Je to výrazně méně než v jiných velkých městech. Třeba v Brně za odtah a následné vrácení auta na místo účtují dvojnásobek běžné ceny odtahu, v Ústí nad Labem dokonce čtyři tisíce korun.

Pražští radní navíc rozhodli, že při odtazích aut kvůli sportovním nebo kulturním událostem zaplatí za odtahy i vrácení na původní místo pořadatel akce.

Parkování na zákazu během úklidu ulic ale zůstává přestupkem. Policie proto může řidiče ignorující značku pokutovat částkou až dva tisíce korun.