Trenýrkami to neskončilo. Vlajku členové Ztohoven rozstříhali a teď ji rozdávají

Případ prezidentské standarty nahrazené červenými trenýrkami na Pražském hradě pokračuje. Členové skupiny Ztohoven rozstříhali zmizelou vlajku na 1152 kousků a začali je rozdávat lidem. Upozornil na to server Aktuálně.cz. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček rozstříhání standarty ostře odsoudil. Zpráva přichází několik dnů před začátkem soudu se členy Ztohoven, protože za krádež standarty čelí trojice umělců obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci.

Skupina Ztohoven vyvěsila červené trenýrky na Pražském hradě místo prezidentské standarty loni na podzim, o standartě tvrdila, že uletěla. Podle serveru Aktuálně.cz ji teď ale rozstříhali, a to na 1152 kousků, které skončí u lidí. Ústřižky mohli získat například na hlavním nádraží v Praze. Společně s kusem látky z umělého vlákna navíc lidé obdrží i přístup k určité částce v kybernetické měně bitcoin.

Skupina rozstříhání zdůvodňuje bojem za decentralizaci moci, které podle nich musí být dosaženo postupným procesem emancipace „v nikdy nekončícím zápasu se zrůdnými tendencemi kontrolovat naše životy“.

Mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka krok skupiny nepřekvapil. Od začátku bylo podle něj jasné, že skupina v souvislosti „s krádeží“ standarty provede další čin. Mluvčí prezidenta míní, že se skupina definitivně postavila na roveň nacistům, kteří první zneuctili standartu prezidenta republiky.

„Ukazuje to na to, v jakém zrůdném světě tito lidé žijí a v jakém zrůdném světě se pohybují,“ doplnil. Podle něj tento čin vyvolá mezi občany zhnusení. Dodal, že bude zajímavé sledovat reakce některých politiků, kteří podle něj loňské dění v souvislosti s vyvěšením rudých trenýrek zlehčovali.

Zmizením standarty se ve středu začne zabývat také soud. Státní zástupce je přesvědčen, že má v ruce vše, co potřebuje, aby prokázal, že členové skupiny Ztohoven loni v září spáchali na Pražském hradě trestné činy. Trojice umělců čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci. Hrozí jim až tři roky vězení.

Případ se dostane před soud

Obří červené trenýrky vyvěsili členové Ztohoven 19. září 2015 na protest proti politice prezidenta Zemana. Na střechu Hradu tehdy vylezli po lešení, převlečení byli za kominíky. Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém kritizovali prezidenta a to, jak se podle nich přiklání k diktátorským režimům a používá vulgarismy. Podle nich spodní prádlo představovalo „standartu muže, který se nestydí za nic“.

Umělci ze skupiny Ztohoven se „Špinavým prezidentovým prádlem“
Zdroj: ČT24

Policie hodnotu standarty vyčíslila asi na 33 tisíc korun. Jeden ze členů Ztohoven, který si říká Petr Žílka, poznamenal, že členové skupiny byli zpočátku z výše ceny zástavy vzhledem k materiálu, ze kterého byla vyrobena, překvapeni. Později prý ale zjistili, že částka kvůli kvalitě tisku a rozměrům kolem tři krát tři metry nejspíš nadhodnocena není. Podle Žílka jednotlivými útržky nyní spolek vrací hodnotu standarty. 

Loni se soudy případem standarty nahrazené trenýrkami nejprve zabývaly ve zkráceném řízení, které se používá u méně závažných trestných činů, obvodní i odvolací soudy však odmítly členy Ztohoven potrestat. Ve spisu podle nich chyběly důkazy o tom, že čin spáchali právě obvinění, skutek podle nich také nesplňoval podmínky pro zkrácené řízení. Případ se tak vrátil policii k došetření. 

Trenýrky zavlály i v Brně

V pondělí vyjádřili se skupinou Ztohoven solidaritu divadelníci z brněnské Husy na provázku, když na brněnském hradě Špilberk vyvěsili červené trenýrky. Akci divadelníci provedli s vědomím Muzea města Brna, které hrad spravuje. Brněnský prapor při tom ponechali na stožáru.

Skupině Ztohoven chce divadlo věnovat celou příští sezonu. „Česká společnost je znovu v důležité době, buď začneme různé věci zakazovat, řešit silou, nebo – což je naše představa – je budeme řešit v demokratickém dialogu,“ řekl umělecký šéf Husy na provázku Vladimír Morávek.

Na příští sezonu chystají minioperu Včera jsme to spustili. Morávek chce na jeviště převést zhudebněný trestní spis v kauze Ztohoven, včetně autentických formulací, jež jsou podle Morávka na jednu stranu směšné, zároveň z nich jde strach.