Za sundání standarty půjdou členové Ztohoven před soud

Za krádež standarty prezidenta republiky a její nahrazení obřími červenými trenýrkami půjdou tři členové skupiny Ztohoven k soudu. Státní zástupce na ně podal obžalobu za výtržnictví, krádež a poškozování cizí věci. Soudy se přitom již vyvěšením trenýrek zabývaly, ale případ vrátily policii k došetření.

Státní zástupce je přesvědčen, že má nyní v ruce vše, co potřebuje, aby prokázal, že členové skupiny Ztohoven loni v září spáchali na Pražském hradě trestné činy. „Mohu potvrdit, že jsme dnes podali obžalobu na tři osoby. Policejní orgán doplnil vyšetřování o potřebné důkazy. Věcí se nyní bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1,“ řekl státní zástupce Jan Lelek.

Soudy původně o vyvěšení trenýrek jednaly ve zkráceném řízení. Obvodní a následně i odvolací soud však obžalované nepotrestaly. Ve spisu podle nich nebyl dostatek důkazů, především soudcům chyběly výslechy svědků, kteří se měli vyjádřit k poškození střechy a stožáru. Jan Lelek připustil, že i nyní jsou možné různé výsledky soudního jednání. „Buď nařídí hlavní líčení, případně věc vrátí k došetření. Navíc může rozhodnout například o zastavení trestního stíhání,“ popsal.

Rudé trenýrky vyvěsili na Pražském hradě tři muži z umělecké skupiny Ztohoven loni v září, chtěli tak kritizovat prezidenta republiky Miloše Zemana. Podle nich trenýrky představují „standartu muže, který se nestydí za nic“. Na střechu vylezli po lešení v převlečení za kominíky. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček později uvedl, že při události došlo ke škodě téměř sto tisíc korun. Standarta, jejíž cena byla vyčíslena na 33 tisíc korun, se totiž ztratila – členové skupiny tvrdí, že uletěla. Skupina navíc údajně poškodila střechu a stožár. Za to jim podle žalobce hrozí až tříletý trest.

Kromě politického a trestněprávního rozměru měl čin skupiny Ztohoven také dopad na pozici lidí zodpovědných za bezpečnost prezidenta republiky. Kvůli incidentu později ve funkci skončili šéf Bezpečnostního odboru Pražského hradu Jan Fulík a velitelé Hradní stráže Radim Studený a prezidentovy ochranky Petr Dongres.

UDÁLOSTI: Případ trenýrek nad Hradem míří k soudu (zdroj: ČT24)