Teploty mají i v dalších dnech stoupat nad tropickou třicítku

Nejvyšší odpolední teploty v pondělí na většině území překročí 31 stupňů Celsia, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze. Tropické počasí s maximálními teplotami kolem 33 stupňů má vydržet i v dalších dnech příštího týdne, vyplývá z předpovědi počasí. Místy se mohou objevit přeháňky i bouřky.

Vysoké teploty znamenají zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by proto měli hodně pít neslazené nealkoholické nápoje, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.

Odborníci doporučují také omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Lidé by neměli nechávat děti ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Po chladném a deštivém začátku srpna se do republiky v posledních dnech vrátilo horké letní počasí. Meteorologové uvedli, že počátek srpna v Česku byl druhý nejchladnější a nejdeštivější od roku 1991. V průměru bylo 14,9 stupně Celsia a napršelo průměrných 72 milimetrů srážek. Nižší teplota vzduchu byla v období od 1. do 10. srpna naposledy před osmnácti lety a více srážek v první srpnové dekádě spadlo v roce 2006.