Státní zástupce se odvolal proti čtyřletému trestu za terorismus. Důchodce Jaromír Balda způsobil dvě železniční nehody

Státní zástupce Martin Bílý nesouhlasí s čtyřletým trestem a nařízeným psychiatrickým léčením pro důchodce Jaromíra Baldu, který byl před měsícem odsouzen za teroristický útok. Proti rozsudku Krajského soudu v Praze se žalobce odvolal. České televizi to potvrdila mluvčí soudu Jitka Kubešová. Jaromír Balda byl nepravomocně odsouzen za pokácení dvou stromů na železniční koleje, do kterých narazily vlaky.

„Nechci se k tomu zatím vyjadřovat. To odvolání je podáno a ještě nebylo rozesláno všem stranám,“ odmítl blíže komentovat důvody pro podání odvolání státní zástupce Martin Bílý.

Seniora Jaromíra Baldu uznal soud vinným přesně před měsícem. Podle Krajského soudu v Praze spáchal teroristický útok, když pokácel dva stromy přímo na koleje a způsobil tak nehody dvou osobních vlaků na Mladoboleslavsku.

První strom nastražil počátkem června 2017 na koleje mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, druhý o necelé dva měsíce později mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. Podle znalce neměli strojvedoucí navzdory použití rychlobrzdy šanci včas zastavit a vlaky nevykolejily jen šťastnou náhodou. Do stromů narazily rychlostí 74 a 67 kilometrů v hodině.

Balda chtěl podle obžaloby vyvolat nenávist k muslimům

Jednasedmdesátiletý důchodce tak chtěl podle obžaloby vyvolat u veřejnosti strach z muslimských migrantů. V okolí pokácených stromů zanechal Balda letáky se zvoláním „Alláhu akbar!“ (arabsky Bůh je veliký). Další obdobné tiskoviny pak rozesílal do schránek a rozvěšoval na veřejných prostranstvích. Soud ho proto uznal vinným také z vyhrožování teroristickým trestným činem.

Původně Baldovi hrozilo až 15 let vězení. Soud ale přihlédl k tomu, že příčetnost obžalovaného byla při obou útocích na vlak zmenšená. Podle psychiatra má organickou poruchu osobnosti, která ovlivňuje jeho chování a mimo jiné mu zhoršuje úsudek.

Baldovi soud nepravomocně uložil trest čtyři roky vězení a ambulantní psychiatrickou léčbu. Podle verdiktu měl také senior uhradit škodu, kterou způsobil Českým drahám a Správě železniční dopravní cesty – dohromady přes 200 tisíc korun.

Senior byl sympatizantem hnutí SPD Tomia Okamury, při kampani před volbami v roce 2017 poskytl politickému uskupení dar ve výši zhruba 12 tisíc korun a veřejně ho podporoval. SPD se od jeho činu distancovala. „Hnutí SPD považuje jednání důchodce Jaromíra Baldy za jednoznačně odsouzeníhodné. Podobné zoufalé a pomatené činy nejsou a nesmí být nástrojem řešení problémů,“ uvedla SPD v tiskové zprávě. Upozornila, že Balda nikdy nebyl členem hnutí.