Stát chce zlepšit situaci lidí s handicapem na trhu práce, nabídka pozic je ale omezená

Události: Zaměstnávání lidí s handicapem (zdroj: ČT24)

Úřad práce se snaží zvýšit zaměstnanost lidí s handicapem. Aktuálně eviduje přes čtyři sta tisíc lidí v produktivním věku s nějakým stupněm přiznané invalidity, zaměstnání má necelá polovina. Úředníci se je snaží propojovat s firmami. Do budoucna chce stát chráněný trh práce utlumit a podpořit začleňování znevýhodněných pracovníků na tom otevřeném.

V pardubické pekárně připravují zákusky převážně lidé, kteří se potýkali nebo potýkají s duševním onemocněním. Pekárna funguje jako chráněné pracoviště, mají osmnáct zaměstnanců a někteří zůstávají dočasně.

„Máme asi tři vytipovaná místa, kde je člověk zaměstnaný po dva roky. Má svého vlastního sociálního pracovníka a ten s ním pracuje tak, aby se za ty dva roky byl schopen uplatnit na otevřeném trhu práce,“ popsal vedoucí Café Robinson Vít Čejka.

Podporovat zaměstnávání lidí se zdravotním handicapem ve firmách běžného typu se snaží i různé neziskové organizace. „Lidé s těžkým postižením mohou pracovat, pokud dostanou příležitost a pokud hlavně funguje takzvaný individuální přístup,“ konstatovala předsedkyně představenstva spolku Revenium Hana Potměšilová.

Podle úřadu práce působí na chráněném trhu přes sedmdesát tisíc lidí s přiznanou invaliditou, na otevřeném 110 tisíc. Nabídka pozic je ale stále omezená.

Počty pracujících s invaliditou
Zdroj: Úřad práce

Zájem velkých firem

Každý podnik s více než pětadvaceti zaměstnanci přitom musí alespoň ze čtyř procent tvořit zdravotně handicapovaní. Některé firmy ale raději platí odvody navíc nebo odebírají výrobky chráněných dílen. „Mají obavy z přebujelé administrativy. Z toho, jestli zaměstnanec bude chodit do práce,“ podotkla metodička v oblasti poradenství pro OZP a pracovní rehabilitaci Úřadu práce ČR Eva Adlerová.

V poslední době se podle ní zvyšuje zájem zejména velkých firem. „S tím, že se snaží vytvářet v rámci diverzity dobré pracovní podmínky,“ dodala Adlerová.

Těch si cení například Jan Klener, kterému zaměstnavatel nabídl třeba vlastní parkovací místo. „Stůl jsem si mohl vybrat, jaký chci. Je i polohovací, což je fajn. Nebyl problém, kdykoliv jsem potřeboval k lékaři a podobně, tak na to dostanu den volna,“ řekl IT pracovník.

Zlepšit situaci lidí s handicapem na trhu práce by mohlo uzákonění takzvaných sociálních podniků. Při splnění podmínek budou mít zaměstnavatelé nárok na motivační příspěvek nebo slevu na odvodech. Zákon nyní čeká na projednání vládou.