Stát bude vyžadovat lepší ochranu dat a prověření strategických dodavatelů technologií

Události: Stát chce lepší ochranu dat (zdroj: ČT24)

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pracuje na zákonu, který umožní prověřovat dodavatele technologií pro strategická odvětví státu. Nová legislativa bude zároveň vyžadovat komplexní zabezpečení sídel, kde se uchovávají klíčová data firem a státních úřadů.

V praxi se význam kvalitního zabezpečení datových center ukázal loni v červnu. Na Lužice u Hodonína tehdy udeřilo tornádo. Zasáhlo i centrum, které zabezpečovalo data pro desítky firem. 

Jedno auto tehdy explodovalo, administrativní část centra byla zničena. Samotné datové centrum nápor živlu vydrželo, zákazníci nezaznamenali žádný výpadek. 

Vedle živelních katastrof a kybernetických útoků by jednotlivá místa pro ochranu dat měla odolat i fyzickému napadení. „Ať už je to nějaká možná eskalace toho vojenského konfliktu (… ) nebo jenom třeba sabotáže nebo teroristické útoky navázané na ten konflikt,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace kritické infrastruktury ČR Michal Moroz.

Vláda trvá také na větší kontrole dodavatelů v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jak riziková může být strategická závislost, ukazuje současná situace kolem ruského plynu a ropy.

Na základě pověření od Bezpečnostní rady státu proto NÚKIB chystá zákon, který má zajistit dlouhodobě udržitelnou národní bezpečnost a zvýšit odolnost státu. Úřad v této souvislosti připomíná právě negativní dopady závislosti na dodávkách ruského plynu a ropy. „Jsou názorným příkladem toho, co nechceme, aby se opakovalo u dodavatelů informačních a komunikačních technologií,“ řekl náměstek ředitele NÚKIB Tomáš Krejčí. 

Zásadní bude prověřování konkrétních firem. „Úkolem státu je přinést informace té firmě – aby se nestalo to, že vybere dodavatele, který může způsobit strategickou závislost,“ zdůrazňuje Krejčí.