Sněmovna schválila tvrdší tresty za týrání zvířat

Sněmovna rozhodla o tom, že tresty za týrání zvířat a za provozování takzvaných množíren budou přísnější. Přistoupila tak na senátní úpravy novely. Poslaneckou předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) také zákonodárcům vysvětloval opatření proti šíření koronaviru a ujistil je, že žádné epidemii Česká republika nečelí.

Za týrání bude hrozit místo pěti až šest let vězení. Za chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život budou moci soudy ukládat v krajním případě až desetileté vězení.

Sněmovna původně schválila jen to, že soudy budou moci samostatně ukládat zákaz chovu zvířat až na deset let pro jednotlivce a až na 20 let pro firmy. Zpřísnění trestních sazeb odmítla i na základě námitek právníků, že jsou příliš vysoké vzhledem k trestům za násilí na lidech.

Část opozice na schůzi také žádala o debatu například o situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí v souvislosti se tamním zásahem policie v souvislosti se zakázkou na informačními systémy, k projednání se ale poslanci nedostali. 

Koronavirus

Opozice chtěla od vlády informace o tom, jak chce řešit situaci ohledně koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prohlásil: „Není důvod k jakékoli panice, k jakékoli hysterii, k vykupování potravin. Situace v České republice je v tuto chvíli pod kontrolou. Nečelíme žádné epidemii, která by se šířila na území České republiky, byť nemůžeme vyloučit nějaký nárůst v následujících dnech.“ Před poslanci také vyjmenoval dosavadní opatření státu proti šíření nového viru. 

Poslanec Zbyněk Stanjura (za ODS) na schůzi kritizoval zákaz letů z Jižní Koreje a z Číny, podle něj nemají smysl, protože není problém mezi lety přestupovat. Kvůli zákazu tak nemáme přehled, odkud do Česka nakažení přicházejí. Opatření vlády proti koronaviru označil jako chaotická.

Miroslav Kalousek (za TOP 09) a Stanjura dále kritizovali rozhodnutí vlády vykázat diváky z Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. „Proč nejsou vpuštěni diváci do Nového Města, ale mohou na utkání Sparty a Slavie? A co Matějská pouť? Ve všední den tam přijde 30 tisíc lidí, o víkendu 50 až 70 tisíc lidí. Tam ani žádná hygienická opatření dodržet nejdou, je to mnohem riskantnější,“ varoval Kalousek. Ministr zdůraznil, že rozhodnutí padlo po debatě s epidemiology.

Poslanec a lékař s gynekologickou specializací Bohuslav Svoboda (za ODS) vyjádřil obavu, že kroky vlády nejsou dostatečně systematické a funkční. Nelíbí se mu také rozdílný přístup k zabránění šíření viru v jednotlivých krajích, u jednotlivých hygieniků a také u členů vlády. „Jestli teď máme nakažených pět lidí, tak se vsaďte, že jich budou stovky. Ta choroba naštěstí není těžká, ale musíme se připravit na boj s tou epidemií,“ varoval.

Lidovce zajímalo, kdy budou mít zdravotníci dost materiálu pro běžné výkony. Také někteří starostové si podle lidoveckého předsedy Mariana Jurečky stěžují na nedostatek informací, dozvídají se je podle něj v médiích. Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek ještě před jednáním sněmovny řekl, že vláda podle něj nečiní kroky, které by situaci uklidnily, ačkoliv není důvod k hysterii.

Sněmovna o koronaviru debatovala asi 2,5 hodiny. Projednávání tohoto tématu ukončila bez usnesení, nikdo z poslanců žádné nenavrhl. 

Státní fond rozvoje bydlení rozšíří působnost

Schválila také to, že nynější Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) se přejmenuje na Státní fond podpory investic a rozšíří svou působnost například o udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů a o cestovní ruch. Přehlasovala senátní veto vládní novely, která to předpokládá. Senátoři se obávali především toho, že se rozmělní hlavní účel fondu, kterým je podpora bydlení. Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentovi.