Slunečné počasí vydrží do pátku. O prodlouženém víkendu se čeká déšť a mírně se ochladí

Výhled počasí na další dny (zdroj: ČT24)

V Česku se o prodlouženém víkendu mírně ochladí a v sobotu a v pondělí na většině území zaprší. Slunečno bude do pátku, ve čtvrtek po studeném ránu, kdy se vyskytl i přízemní mráz, vystoupají teploty k sedmnácti stupňům Celsia a v pátek ke dvaceti stupňům. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Dnešní (čtvrteční) ráno je hodně studené, teploty klesají hlavně v Čechách a na Jesenicku na čtyři až nula stupňů a vyskytuje se i přízemní mráz. Slunce ale vytáhne odpolední teploty na hodnoty kolem sedmnácti stupňů Celsia a zítra (v pátek) bude ještě tepleji,“ uvedli meteorologové na Facebooku. Prodloužený víkend podle nich přinese málo slunce a více deště, ojediněle i zabouří a mírně se ochladí.

Na některých místech během noci ze středy na čtvrtek zasáhly Česko zřejmě jedny z posledních dozvuků zimy. Před přízemními mrazy varovali i meteorologové a vypořádat se s tím museli především zemědělci. Ohrožena je podle nich například i kukuřice, cukrová řepa a další druhy zeleniny. Riziko přízemního mrazu ale platí i v pátek. 

V pátek bude převážně polojasno, oblačnost bude přibývat odpoledne a večer v Čechách, na západě se mohou objevit přeháňky a ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 18 až 22 stupni Celsia.

V sobotu se o dva stupně ochladí, od západu očekávají meteorologové přeháňky, ojediněle i bouřky. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Neděle bude zpočátku polojasná, později bude přibývat oblačnost od jihozápadu, kde se objeví přeháňky. V pondělí už bude oblačno až zataženo, občasný déšť a přeháňky se objeví na většině území. Deštník bude podle meteorologů potřeba i v dalších dnech příštího týdne.

Pršet bude každý den v jiné oblasti, v pátek jen večer na západě, v sobotu skoro všude a v neděli hlavně na jihozápadě. Pondělní déšť, přeháňky a případně i bouřky vyjdou víc na východní půlku země. Bouřky se výjimečně můžou vyskytnout v každém z následujících dní, nejpravděpodobnější jsou v sobotu na jihu Česka.