Skiareály se připravují na sezonu. Zda začne a jak bude vypadat, ale netuší

UDÁLOSTI: Lyžařská střediska se chystají na sezonu (zdroj: ČT24)

Zima se blíží. Obvykle by to znamenalo, že by na horách vrcholila příprava na lyžařskou sezonu, aby bylo možné pustit vleky, jakmile bude na sjezdovkách dost sněhu. Letos se ale počátek zimní sezony topí v podobné nejistotě jako konec té minulé. Jedinou jistotou se jeví silvestr – na přelom roku jsou horské hotely přese všechno již plné.

Minulá zima nestála na horách za mnoho. Sněhu bylo málo, teploty naopak vysoké. Letos je ale počasí v očích provozovatelů lyžařských středisek či horských hoteliérů spíše vedlejším ukazatelem. Hlavní je otázka, jaká bude v době, kdy nasněží, epidemická situace a jaká budou platit opatření. Nejistota se v přípravách na sezonu projevuje v mnoha ohledech.

„Všechny zaměstnance přijímáme jako brigádníky na dohodu o provedení práce. Neslibujeme jim žádný stabilní pracovní poměr, protože nevíme, co v zimní sezoně bude,“ uvedl vedoucí zadovského areálu Luděk Sáska. Zároveň ale je potřeba si lidi zajistit. Kdyby vlekaři nechali vše na poslední chvíli, mohlo by se jim stát, že by sezonní pracovníky vůbec nesehnali.

Provozovatelé středisek se také připravují na to, že budou muset zajišťovat dodržování hygienických pravidel, například povinných odstupů. „V turniketech na lanovce se bude zřejmě procházet jenom prvním, třetím a pátým turniketem, abychom dodrželi boční rozestupy,“ plánuje vedoucí skiareálu na šumavském Špičáku Vladimír Kasík.

V nejistotě žijí i hoteliéři a majitelé horských penzionů. Zatím ale poptávka po zimních pobytech na horách je. Jistotou se zdá být silvestr, na kdy již mají hotely plno. Přesto očekávají, že zima bude přinejlepším průměrná. I kdyby pandemie zeslábla a zima již byla bez větších omezení, Asociace horských středisek nepředpokládá, že by dorazili zahraniční turisté. A ti z Česka jejich výpadek nedorovnají.