Na zimní dovolenou do zahraničí se chystá až 200 tisíc Čechů, koronaviru navzdory

Události: Až 200 tisíc lidí se chystá na zimní dovolenou v zahraničí (zdroj: ČT24)

Prodeje zájezdů na letošní zimu podle cestovních kanceláří a agentur začaly slibně. Lidé se ve velkém chystají do exotických destinací i do Alp nebo na Slovensko na lyže. Celkem chce z Česka přes cestovní kanceláře vyjet navzdory koronavirové situaci a opatřením proti nákaze až 200 tisíc lidí.

Pravidelní lyžaři nechtějí zájezd za sněhem do zahraničí vynechat ani letos. Daniel Ragín má prosincový termín domluvený od jara. Za zájezd zaplatil stejně jako loni a v ceně dostal i takzvanou koronavirovou pojistku. „Pokud někdo z nás bude případně pozitivní, tak dostaneme celou zálohu zpátky,“ říká Daniel Ragín.

Podobné pojištění nabízí většina prodejců. Nejčastěji cestovní kanceláře klientům dávají různé možnosti bezplatného odstoupení od smlouvy, jiné své zájezdy zlevňují, některé pak proplácejí povinné testy na koronavirus. „Pokud náš klient onemocní covidem, tak je celé storno hrazeno pojišťovnou,“ uvádí mluvčí Čedoku Eva Němečková.

Nejvíce se prodávají zájezdy na lyže, podle prodejců srovnatelně s loňskou sezonou. „Máme v nabídce hotely, u kterých je možné dovolenou kvůli covidu i dva dny předem stornovat a klienti dostanou peníze zpět,“ říká mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Lyžaři se ale musí přichystat na omezení v hotelích a restauracích. Přímo na sjezdovkách nicméně budou restrikce minimální. „Pokud půjdete do kabiny s ostatními klienty, tak musíte mít na cestu nahoru na kopec roušku, ale rozhodně vás nikdo nebude omezovat, když budete lyžovat,“ popisuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Mírné zdražení čeká zimní zájezdy k moři. Nejvíce se prodávají cesty na Zanzibar, do Thajska nebo Dominikánské republiky. Zájem turistů se očekává o Egypt. Tam chtějí příchozím cestovatelům hradit testy na koronavirus.

„Zájem o Egypt stoupl, míří tam asi 400 našich klientů. Momentálně zažívá naprostý boom Tunisko, v říjnu tam máme jedenáctiprocentní nárůst,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Na exotickou dovolenou se podle asociace cestovních kanceláří chystají z Česka vycestovat desítky tisíc lidí. Zhruba 150 tisíc pak chce navzdory koronavirovým opatřením odjet do zahraničí lyžovat.