Tunisko začne vyžadovat test na koronavirus. Dovolené s cestovní kanceláří se netýká

Do Tuniska bude nutný negativní test na koronavirus, a to pro cesty ze všech zemí. Informovala o tom na Twitteru tuniská tisková agentura TAP, podle níž to oznámil tamní ministr zdravotnictví. Později se vyjasnilo, že do Tuniska budou Češi nadále moci cestovat s cestovními kancelářemi bez testů na covid-19. Individuální program v zemi nebude možný.

Zatím není jasné, odkdy tato povinnost bude platit. České cestovní kanceláře obnovily lety do Tuniska v sobotu. Češi, kteří do země přijeli v rámci organizované turistiky, se nemuseli prokazovat negativním testem na covid-19.

„Žádný cestující nebude moci vstoupit do Tuniska, aniž by předložil negativní test na koronavirus, a to bez ohledu na zemi původu,“ řekl na tiskové konferenci tuniský ministr zdravotnictví Muhammad Habíb.

Tunisko znovuotevřelo hranice pro turisty po více než třech měsících koncem června na základě systému semaforu, tedy podle epidemické situace v různých zemích. Pro Českou republiku odblokovalo omezení na konci července a zařadilo ji mezi bezpečné země na začátku srpna. Od té doby se čeští cestující při cestě tam i zpět nemuseli prokazovat negativním testem na covid-19 ani nastoupit do karantény.

V Tunisku se od počátku pandemie covidu-19 dosud potvrdilo na 2310 nakažených koronavirem SARS-CoV-2 a 57 úmrtí v souvislosti s nákazou. V posledním týdnu tam zaznamenali výrazný nárůst odhalených případů za den, větší než koncem března, kdy byla dosud situace nejhorší. V úterý se tam potvrdilo 129 nakažených, což je nejvíce od počátku pandemie. Koncem března se denní nárůsty pohybovaly v desítkách případů (maximálně to bylo šest desítek denně).