Silvestrovské oslavy nebudou příliš bujaré. Ovlivní je zákaz vycházení i omezení pyrotechniky

Události: Silvestr (zdroj: ČT24)

Silvestrovské oslavy budou letos jiné než v předchozích letech. Stále totiž platí vládní protikoronavirová opatření. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nabádá, aby je lidé neporušovali soukromými silvestrovskými oslavami. Současná omezení ovlivnila rovněž přípravy na konec roku.

I poslední den v roce se lidé mohou na veřejnosti pohybovat v omezeném počtu. „Pořád platí epidemiologická potřeba, aby se nesetkávali více než dva lidé z různých rodin. To je moje prosba a mé doporučení i pro svátky,“ připomněl ministr zdravotnictví. Nadále platí zákaz vycházení od deváté hodiny večerní do páté ranní. Výjimky z tohoto nařízení se vztahují na pracovní činnost, nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými.

Pyrotechnika s omezením

Výrazně omezené budou letos tradiční silvestrovské rituály: koncerty, přípitky či odpalování zábavní pyrotechniky na veřejnosti. Třeba ve Stodolní ulici, která je v Ostravě oblíbeným místem silvestrovských oslav a ohňostrojů, nahradí otevřené podniky letos jen několik výdejních okének. Ta navíc, stejně jako všude jinde v Česku, zavřou v devět hodin večer.

Některá města stanovila místa, kde se petardy odpalovat nesmí. Například v Praze zákaz zmiňuje historické centrum, přírodní parky, ostrovy, nábřeží nebo okolí zoologické zahrady. Za porušení hrozí sankce, blokově do deseti tisíc korun, ve správním řízení až desetinásobek. Dodržování pravidel budou kontrolovat posílené policejní hlídky. Porušení chtějí nejprve řešit domluvou.

Naopak v Karlových Varech během silvestrovské noci neplatí zákaz využití pyrotechniky. Pokud by se obyvatelům podařilo ohňostroje koupit, mohou je odpálit do deváté hodiny večerní kdekoli ve městě.

Hasiči se ale obávají, že kvůli zákazu vycházení po deváté večer lidé k půlnočnímu odpalování pyrotechniky využijí balkony nebo zahrady. „Nesmí se používat v obydlených částech, to znamená, že dělbuchy z balkonů jsou zakázané,“ připomíná mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Posily bude mít i pražská záchranka. Na Václavském náměstí bude z preventivních důvodů připraven i záchranářský vůz Golem. 

Silvestrovské stoly se plní i virtuálně

Současná omezení ovlivňují i přípravy na oslavy konce roku v rodinném kruhu. Přestože potraviny mohou být prodávány i v kamenných obchodech, lidé často spoléhají na donáškové služby. Do virtuálních košíků nejčastěji ukládají alkohol, slané pochutiny nebo potraviny pro přípravu obložených chlebíčků a jednohubek. 

Roste i zájem o kvalitní čerstvé potraviny. „Týká se to tradičního silvestrovského sortimentu, jako jsou šumivá vína a slavné pochutiny, ale vidíme i zvýšený zájem o delikatesy, tedy čerstvě nakrájené sýry, šunky a uzeniny,“ upřesňuje Zdeňka Svoboda Kuhnová, mluvčí internetového obchodu Rohlík.cz.

Kamenné obchody s potravinami nezaznamenávají takové návaly jako v uplynulých letech. „Naopak se zvýšila hodnota a velikost nákupního koše, protože lidé nakupují zásoby, vaří z domova,“ podotýká mluvčí obchodního řetězce Globus Lutfia Volfová. 

Oproti loňskému roku také lidé více využívají možnost bezkontaktního nakupování, ať už za pomocí skeneru, nebo aplikací v telefonu. Zájem se zvýšil až o 400 procent.